Img 0328
EMBLA-matpriset delades första gången ut i Köpenhamn 2017. FOTO: emblafoodaward.com
Jordbruk SLC Landsbygdsnäringar

Anmälningstiden till
nordiska matpriset EMBLA
öppnar 1.3

Den 1 mars öppnar anmälningstiden för det nordiska matpriset EMBLA på webbsidan emblafoodaward.com. Avsikten med den nordiska mattävlingen är att främja den nordiska matkulturen.

EMBLA-matpriset delades första gången ut i Köpenhamn 2017. Då kammade Finland och Åland hem två vinnare då Thomas Snellman för REKO tilldelades priset Nordisk matentreprenör och Michael Björklund korades till Nordisk matkommunikatör.

EMBLA-mattävlingen ordnas vart annat år och den 1 juni kommer matpriset att delas ut på prisfesten som hålls i Harpa konserthus i Reykjavik i samband med NKF-kongressen som arrangeras av nordiska kockföreningen Nordic Chefs Association. I år är det med andra ord den isländska bondeorganisationen Bændasamtök Íslands som står som värd för tävlingen som går av stapeln den 31.5-1.6 på Island.

Efter den nationella anmälningstiden kommer en nationell jury att från Finland nominera en representant till respektive tävlingskategori.

Det nordiska matpriset EMBLA skapar synlighet för nordisk mat och alla dem som står bakom maten, både i de nordiska länderna och internationellt. Genom EMBLA vill tävlingens arrangörer stärka kännedomen om nordisk mat.

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC ansvarar för EMBLA-matpriset som stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland och Färöarna.

Finland representeras i projektet av MTK och SLC, medan Åland representeras av Ålands producentförbund ÅPF.

På mattävlingens officiella webbsida, emblafoodaward.com, kan alla intresserade anmäla sig själva eller någon annan som utmärker sig inom matsektorn till tävlingens sju kategorier:

- Nordisk råvaruproducent

- Nordisk matentreprenör

- Nordisk mathantverkare

- Nordisk matkommunikatör

- Nordisk mat till många

- Nordisk matdestination

- Nordisk mat till barn och unga

En noggrannare beskrivning av tävlingen och tävlingskategorierna finns på www.emblafoodaward.com. Anmälningstiden pågår från den 1 mars till den 31 mars.

Den 2 maj kommer respektive lands nominerade i de sju tävlingskategorierna att offentliggöras.