Dsc06896
Landskapsregeringens nya veterinär Maria Borgström ser förväntansfullt fram emot att Åland efter 22 år ska kunna förklaras fritt från fisksjukdomen VHS, som medfört stora produktionsbortfall för åländska fiskodlare.
Jordbruk

Ålands nya landskapsveterinär
gillar tillsyn och övervakning

Arbetsuppgifternas mångsidighet fascinerar Maria Borgström, 38, som sedan den 10 januari i år arbetar som veterinär vid Ålands landskapsregering.

– Här handlar det inte bara djurhälsa utan hela panoramat från livsmedelssäkerhet och livsmedelsförsörjning till smittskydd både för djur och människor. Har vi friska djur så har vi också en säker livsmedelsförsörjning, påpekar hon.

Just nu känner hon sig som ganska nybliven landskapsveterinär särskilt förväntansfull eftersom de två sista proverna har tagits för att påvisa att fisksjukdomen VHS inte längre förekommer på Åland.

– Det känns så fint om vi nu efter 22 år blir fria från VHS och kan skriva in i förordningen och meddela EU-kommissionen i Bryssel att sjukdomen inte längre finns på Åland!

Också den andra fisksjukdomen IHN som under de två senaste åren drabbat åländska fiskodlingar håller man nu på att få bukt med.

Samma sak gäller för sjukdomen varroa, som på bara några år slår ut hela bisamhällen. Varroa upptäcktes i fjol somras hos en biodlare i skärgårdskommunen Brändö som ligger närmast fastlandet, trots att Åland för nästan tio år sedan beviljades status som EU:s enda varroafria zon.

– Varroafallet i Brändö visar att det fungerar med de årliga kontroller som tas hos 10 procent av biodlarna. När varroafallet upptäcktes blev det intensivare övervakning och nu kan vi också konstatera att ett misstänkt fall i Brändös grannkommun Kumlinge inte handlade om varroa, förklarar Maria Borgström.

Uppvuxen på hästgård

Hon är uppvuxen på en lantgård i Uppland i Sverige med framför allt hästar och det föll sig naturligt för henne att studera till veterinär vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Uppsala.

– Veterinärstudierna är intressanta och ger en bra grundutbildning, tycker Maria som senare också skaffat sig specialkompetens för artificiell insemination på hästar.

Innan hon för ett par år sedan flyttade till Smådjurskliniken i Godby på Åland hade hon bland annat jobbat på smådjursklinik i Gnesta, men också med stora lantbruksdjur och hästar på Distriktsveterinärerna i Växjö i Småland samt på Lövsta stuteri i Upplands-Väsby utanför Stockholm.

Hon har också en koppling till Finland eftersom hennes mormor Anita Wennersten var från Bovik i Kyrkslätt.

– Jag trivs väldigt bra på Åland och har också släktingar som flyttat hit.

Får inte jobba som veterinär

Maria Biorgström verkar vara en sann byråkrat som trivs med förvaltningsuppgifter och övervakning.

Men arbetet som landskapsveterinär kan också innebära mera praktiska saker som exempelvis vem som ska fungera som ansvarig veterinär när det ordnas hästtävlingar på Åland.

– Men eftersom mitt jobb på landskapsregeringen innebär ett tillsynsansvar för djurskyddet får jag inte själv arbeta som legitimerad veterinär på Åland.