Dahlmans 016
Dahlmans vd Johannes Dahlman förklarar att slakteriföretaget under året har haft ”en god efterfrågan” på kött från kor, men samtidigt ”en utmaning” att sälja helkött av tjurar till fastlandet.
Jordbruk Marknad

Åländska Dahlmans höjer
och sänker nötköttspriserna

Som en följd av prisutvecklingen på fastlandet har åländska slakteri- och charkuteriföretaget WJ Dahlman Ab den här veckan höjt priset på ko-kött medan priserna sänks för tjurar och biffdjur.

För Fredrik Söderlund som nästan uteslutande föder upp tjurar i Jomalaby är det förstås ingen glad nyhet.

– Det är aldrig roligt när priserna sänks. Man måste fundera hur länge man ska hålla på och framför allt om man ska göra investeringar för framtiden, säger Söderlund som är medlem i Ålands Producentförbunds husdjursutskott.

Han sitter också med i SLC:s köttutskott, som inte diskuterat köttpriserna sedan sitt senaste möte på vårvintern.

Dahlmans vd Johannes Dahlman vill inte ge närmare uppgifter om  prisjusteringarnas storlek, men kallar dem ”relativt små både uppåt och neråt”.

– Eftersom det blivit så väldigt hemlighetsfullt kring prislistorna på fastlandet vill vi inte lämna ut dem. Men alla leverantörer som har kontrakt med oss får givetvis tillgång till prislistorna.

Utmaning sälja helkött från tjurar

Som bakgrund till den nya prislistan förklarar Johannes Dahlman att köttpriserna i Finland justeras regelbundet och att man nu kan se en ”mer bestående förändring” i priserna för 2020.

På fastlandet har det uppstått pristryck på framför allt tjurar.

– Kvigpriserna höjdes för ett par år sedan och har sedan dess legat stabilt. Kor har haft ett lägre producentpris än tjurar och biffdjur, vilket varit eftertraktat i rådande marknadsläge, kommenterar Dahlman.

Han påpekar att slakteriföretaget under året har haft ”en god efterfrågan” på kött från kor, men samtidigt ”en utmaning” att sälja helkött av tjurar till fastlandet.

– Detta korrelerar med den prisstatistik vi nu ser för årets första åtta månader i Finland. Det är vanligt att producentpriserna justeras mer eller mindre på veckobasis, men nu har de varit väldigt stabila ända sedan början av 2019.

Fastländsk efterfrågan på åländskt lammkött

För lammkött har prisbilden på fastlandet varit nedåtgående, men enligt Johannes Dahlman har det ändå ”fortsättningsvis varit möjligt att upprätthålla priserna på just åländskt lamm”.

– Dahlmans lammpriser har inte sänkts på många år och ligger även fortsättningsvis stabilt.

Men Dahlman berättar att slakteriet har pågående diskussioner med ”några större fastlandsaktörer”, som visat intresse för att ”vara med och stöda en kraftigt utökad åländsk lammproduktion”.

– Vi har haft diskussioner med åländska lammproducenter, men konstaterat att för att detta ska vara möjligt krävs av olika orsaker en högre prisnivå gentemot producenterna, vilket vi hittills inte har haft möjligt att få igenom i nästa led, säger Dahlman.

Ålands Fåravelsförenings ordförande Mia Söderdahl konstaterar för sin del att hon med dagens priser inte är intresserad av att utöka sin lammuppfödning.

– Det krävs nog prishöjningar för att den saken ska bli aktuell.