Maveka 1 1
Ett av fokusområdena inom MAVEKA-projektet är återvinningsgödsel. Förutom stallgödsel har man diskuterat rötrester, en slags träfiberblandning, gips, strukturkalk och biokol. Här ett försök med biokol vid jordförbättringsförsöksfältet i Loimaa i september.
Jordbruk

Åkerns grundsaker
i skick med projekthjälp

MAVEKA-projektet (Maan vesitalous ja kasvukunto) i Egentliga Finland inleddes i fjol och fortsätter i två år till. Projektet fokuserar på åkerns vattenhushållning, kolbindning och förbättring av markens bördighet samt effektiverad användning av stallgödsel och återvinningsgödsel.

– Marken är utgångspunkten. Jordbrukaren behöver förstå hur marken fungerar och det ligger som grund för alla de här fokusområden, säger Nora Backlund vid MTK Varsinais-Suomi som driver det tvåspråkiga projektet tillsammans med ProAgria Länsi-Suomi.

De övergripande målen är klara och tydliga. Man vill sprida kunskap om åkerns odlingspotential, om extrema väder och klimatförändring, om hur jordbrukaren kan förbereda sig bland annat genom att främja användningen av återvinningsgödsel.

– Angående återvinningsgödsel följer vi med resultaten från jordförbättringsförsöksfältet i Loimaa, säger hon.

Flera olika alternativ

De alternativ för återvinningsgödsel som varit på agendan har förutom stallgödsel varit rötrester, biokol, en slags träfiberblandning, gips och strukturkalk.

– För samtliga fokusområden har vi egna odlargrupper på finska, men vi har också en svenskspråkig odlargrupp som är övergripande för alla tre fokusområden. Där rör vi oss mellan de olika temaområdena, säger Backlund.

Gällande åkerns vattenhushållning är det framförallt torrläggningen och en fungerande dränering MAVEKA-projektet kommer att lyfta fram.

– Projektet är ett informationsprojekt och vill därför belysa kunskap och forskning som redan finns. Till exempel hur man generellt kan effektivera kolbindningen i åkrarna, vilka odlingsmetoder som ökar kolbindningen, vilka aspekter det finns på ett växttäcke som ligger under största delen av växtperioden och binder kol men samtidigt också förhindrar läckage av näringsämnen från åkern, säger hon.

Studieresa, fältträffar och nyhetsbrev

Åboländska odlare som känner sig hugade att inhämta ny kunskap genom en studieresa ges också en möjlighet att följa med MAVEKA-projektet på en studieresa till Brunnby Lantbrukardagar i Västerås i sommar, 2-4.7. Avfärd sker från Åbo med kvällsbåten 2.7 och retur med morgonbåten till Åbo 4.7.

– Där bör finnas jämförbara förhållanden och växtperiod för en åboländsk odlare, säger Backlund.

Projektet erbjuder också lokalavdelningar och lantmannagillen att ordna fältträffar tillsammans med dem. Man kan dessutom beställa MAVEKA-projektets nyhetsbrev som publiceras en gång per månad genom att mejla till nora.backlund@mtk.fi.

MAVEKA-projektet arrangerar en svenskspråkig odlarträff 13.2 kl.18 på Tuorlan Majatalo i Sankt Karins. Träffen handlar om hur du som jordbrukare kan behärska markstrukturen och åkerns torrläggning.
Maveka 2
Projektinformatör Nora Backlund vid MTK Varsinais-Suomi berättar att MAVEKA-projektet har tre fokusområden. De är åkerns vattenhushållning, kolbindning och förbättring av markens bördighet samt effektiverad användning av stallgödsel och återvinningsgödsel. FOTO: Staffan Björkell