Jordbruk Globalt Marknad

Afrikansk svinpest
nu också i Hongkong

Den afrikanska svinpesten förekommer redan i alla kinesiska provinser. Nu har också den administrativa regionen Hongkong drabbats. Viruset påträffades föregående vecka i ett stort slakteri i samband med en rutinkontroll.

Enligt den internationella organisationen för djursjukdomar OIE upptäcktes ASF-viruset i medlet av maj i det stora slakteriet Sheung Shui nära gränsen till Kina. Smittan påträffades hos en slaktad importgris från den kinesiska provinsen Guangdong.

De sanitära myndigheterna i Hongkong stängde genast slakteriet och beordrade att samtliga 6.000 grisar måste dödas. Anläggningen måste därefter rengöras grundligt. Efter en veckas paus har verksamheten igen återupptagits.

Det statsägda slakteriet Sheung Shui är det största i sitt slag i Hongkong och uppges täcka 80 procent av finansmetropolens konsumtion av griskött. Slaktgrisarna importeras till övervägande delar från folkrepubliken Kina.

Enligt tidningen Mercopress måste Hongkong dagligen importera mellan 3.500 och 4.000 slaktgrisar från den kinesiska sidan. Det första ASP-fallet bröt leveranskedjan och försämrade påtagligt försörjningssituationen i finansmetropolen.

Efter larmet om ASF stoppade dessutom ett stort privat slakteri i Hongkong frivilligt sin produktion av säkerhetsskäl. Nu har också denna anläggning rengjorts så att verksamheten kan återupptas.

Grisproduktionen i Hongkong är blygsam och begränsas närmast till mindre gårdar. Stängningen av de stora slakterierna förorsakade problem för de lokala uppfödarna men nu har 1.900 Hongkong-grisar redan transporteras till de återöppnade slakterierna.

Enligt myndigheterna i Hongkong ska alla grisar som importeras från omgivande provinser hädanefter ställas i karantän och genomgå noggranna undersökningar. Grisar utan officiellt certifikat får inte importeras till Hongkong.

Avbrottet påverkar fortfarande Hongkongs försörjning med griskött. Antalet slaktade grisar är bara 60 procent av den normala nivån. Konsumenterna måste räkna med stigande priser, rapporterar Hong Kong Economic Journal.

Handelsorganisationen Pork Traders General Association of Hong Kong uppmanade kötthandeln att umgås försiktigt med störningarna på marknaden. Man vill också diskutera frågan med regeringen för att gardera sig bättre för framtida kriser.