Jordbruk Globalt Marknad

Yara slutar köpa
kalium från Belarus

Den norska gödseltillverkaren Yara slutar att köpa kalium från Belarus. Enligt koncernchefen Svein Tore Holsether har situationen i värdekedjan utvecklats på ett sätt som gör det omöjligt att fortsätta inköpen från Belarus.

Konsekvenserna av sanktionerna mot Belarus har minskat Yaras möjligheter att påverka säkerheten och arbetsförhållandena positivt hos leverantören Belaruskali. Detta är en besvikelse, beklagar koncernchefen i ett pressmeddelande.

Oppositionen i Belarus har tidigare kritiserat Yara för det fortsatta samarbetet med statliga Belaruskali. Koncernen är en av världens största kaliumkloridproducenter och exporterar sina produkter över hela världen.

Enligt Yara har koncernen tillsammans med fackföreningarna försökt främja mänskliga rättigheter och förbättringar för personalen hos Belaruskali på områden inom hälsa, miljö och säkerhet. Sanktionerna mot Belarus har emellertid påverkat leveranskedjan negativt.

I pressmeddelandet understryker Yara att koncernen har förbundit sig att följa gällande regelverk. Detta inkluderar också de sanktioner som EU införde mot Belarus, men utvecklingen har nu skärpts så att importen måste stoppas.

Sanktionerna har gjort det svårt att säkerställa välbefinnandet och säkerheten för de vitryska arbetarna. Det är en nedslående utveckling. Yara måste därför dra konsekvenserna, medger Holsether.

Beslutet är inte direkt relaterat till sanktionerna, men de indirekta effekterna blev alltför krävande och småningom omöjliga. Koncernen är därmed tvungen att gradvis avveckla sina inköp av kalium fram till den första april, meddelar Yara.

Sanktionerna och deras indirekta effekter blev svåra och småningom omöjliga. Detta gäller särskilt logistiken och transporterna från producenten i Belarus till Yaras fabriker. Osäkerheten äventyrade leveranserna, som företrädesvis genomförs med fartyg.

Söker nya leverantörer

Yara måste nu ersätta kalium från Vitryssland med leveranser från annat håll. Holsether uppger att Yara är världens största köpare av kalium, vid sidan av Kina och Indien. Han vill inte yttra sig närmare, men försäkrar att Yara har en bred uppsättning leverantörer.

Kanada, Belarus och Ryssland är världens största producenter av kalium, som Yara använder som insatsmedel inom produktionen av konstgödsel. Enligt Holsether är det svårt att bedöma hur omställningen påverkar priset på kalium.

Yara stängde under hösten ned produktionen av ammoniak i flera anläggningar i Europa. En del av kapaciteten har öppnats igen, men Holsether är bekymrad över de stigande priserna på konstgödsel.

Det råder ingen tvekan om att utvecklingen påverkar priserna på livsmedel. Koncernen följer med oro livsmedelssäkerheten på många håll i världen. Priset på kalium är numera tre gånger högre än för ett år sedan.