Webb1
Magnus Långskog (Växtodlingsrådgivare, Pro Agria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap) och Stefan Dahlvik (Kundchef, Yara) medverkade som experter i ÖSP:s webbfältdag. Duon lade ut texten om olika typer av växtskydd på bröderna Hägglunds åkrar i Övermark.
Jordbruk

Virtuell fältdag:
Balanserad gödsling vid
sådd rekommenderas

Det diskuterades och tipsades ingående om både gödsling och ogräsbekämpning på en virtuell fältdag med aktuella växtskyddsåtgärder som tema. Åkermiljöer i Övermark gav evenemanget en konkret inramning.

Trion Magnus Långskog (ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap), Stefan Dahlvik (Yara) och Fredrik Grannas (ÖSP-ombudsman) åkte ut en junidag till Övermarkjordbrukarna Tommy och Kim Hägglunds produktionsåkrar i Övermark.

Avsikten var att diskutera och informera kring olika aktuella växtskyddsåtgärder. Bandade inslag från Hägglunds havre-, vete- och ärt/kummin-fält visades två dagar senare i samband med den Greppa Marknaden-anknutna webbfältdagen ”Aktuellt växtskydd” den 11 juni.

Det konstaterades att upptakten av odlingssäsongen 2020 varit rätt torr hittills vädermässigt med undantag av den nederbördsrika helgen i början av juni.

– Vad gäller ogräsbekämpning är det överlag läge att fundera på åtgärder i det här skedet. Har man sått tidigt börjar tidpunkten dessutom vara ganska sen. Ogräsen kan ha vuxit sig stora, säger Magnus Långskog.

– I vissa fält kan det ha skett slambildning efter att det kom ner rätt mycket regn och snö i början av maj, tillägger Långskog.

Paneldeltagaren Richard Rex från Pro Agria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap säger att det är aktuellt att satsa på ogräsbekämpning samt att se till fältgödslingen är i skick – speciellt i fråga om mangan men också till exempel zink.

– Stråstärkare och tillväxtresurser är ett annat alternativ att ta till. Men det borde vara i mindre laget för närvarande eftersom värme på 20-25 grader utlovas fram till midsommar, säger Rex.

Webb2
Fredrik Grannas (ÖSP-ombudsman), Richard Rex (Växtodlingsrådgivare, ÖSL Österbottens Svenska Lantbrukssällskap) och Stefan Dalvik utgjorde webbinariets panel.

Alla näringsämnen i skick vid sådden ger god start

Stefan Dahlvik från Yara konstaterade efter en mätningsrunda i bröderna Hägglunds veteåker att tilläggsbehovet av kväve varierade mellan 10 kilo till 30 kilo i olika delar av fältet.

– Efter att ha erhållit den här informationen är det onödigt att börja göra en extra gödsling på 40 kilo över hela åkern, säger Dahlvik.

Dalvik poängterar att spannmålsodlare överlag slipper mycket bekymmer om de går in för att balansera gödslingen och tillsätta alla näringsämnen redan vid sådden.

Om man använder stallgödsel är det viktigt att hålla koll på utvecklingen av kväve- och fosfortillförseln under odlingssäsongens gång.

– Fosfor är ett mycket viktigt ämne redan vid sådden och även under kärn-, strå- och mognadsfaserna. När det gäller kväve och kalium kan korrigeringar göras under säsongen eftersom det handlar om stora mängder ämnen.

Nivån på gödslingen och näringsämnena påverkar den kommande skörden.

– I fråga om tröskningens inledande kan det dessutom handla om en skillnad på två veckor, säger Dahlvik.

15 grader optimal temperatur för besprutningsarbeten

Tistel- och ogräsbekämpning i bröderna Hägglunds havrefält var i fokus i slutet av webbinariet.

Magnus Långskog konstaterade att svinmålla och andra slags ogräsarter återfanns i miljön i rätt riklig mängd vid sidan av tistlar.

Tommy Hägglund inflikade i sin tur att man är redo att sätta igång med bekämpningsarbetet.

– Vi har avvaktat hittills i väntan på att kunna sätta igång med tistelbekämpningen.

Magnus Långskog tipsade också om att besprutningsarbeten vid högsommarvärme helst bör göras efter klockan 22 på kvällen eller tidigt på morgonen. I allt för hög dagsvärme blir insatserna inte lika effektiva.

– Det bör vara minst 12 grader. Kring 15 grader är den optimala temperaturen.

Ytterligare ett problem i det här sammanhanget är att flera ogrässorter har varit på väg att bli resistenta i Österbotten på senare tid, framhölls det i samma veva.

– Ogräs som inte åtgärdas kan uppta mycket näring, framför allt mangan och kalium, säger Stefan Dahlvik.

Den virtuella fältdagen arrangerades av ÖSP i samarbete med ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap, Yara och projekten Kursgården 20+ och Bodenlive vid YA i Österbotten.