Dsc 2409
Växtodlingsrådgivaren Kjell Nyström är engagerad som österbottnisk kontaktperson inom det regionalt vidsträckta Österbottens näringshjul-projektet. Den 11 oktober ordnades en fältträff på Göran (till vänster) och Jan-Erik Boströms åker i Kaitsor, Vörå.
Jordbruk

Viktigt att hålla koll på
näringsläget under markytan

Markstrukturen och dess skötsel är ett nyckelbegrepp under det pågående projektet Österbottens näringshjul. Åkergrödors förmåga att uppta näring på effektivt vis är av central betydelse i sammanhanget.

Ett tiotal personer fanns på plats när det ordnades Österbottens näringshjul-fältträff med Karvsorproducenterna Göran och Jan-Erik Boström som värdar i Kaitsor den 11 oktober.

– Huvudavsikten med de här fältträffarna är att berätta om och marknadsföra projektet direkt till producenter. Vi har inte haft något anmälningssystem och vi har främst lagt ut information via sociala medier, säger Kjell Nyström.

Nyström, nygammal växtodlingsrådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskaps kontor i Närpes, har rollen som österbottnisk kontaktperson inom det aktuella interregionala Österbottens näringshjul-projektet.

– Det egentliga projektarbetet ska börja ta fart på allvar i vinter. Bland annat planerar vi att arrangera 4-5 kurstillfällen i landskapet, säger Nyström.

Läget under jordytan påverkar växtligheten

Under träffen i grådaskigt men rätt milt höstväder i Kaitsor grävdes det några gropar runt om på åkerområdet i Kaitsor. På plats från ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap fanns växtodlingsrådgivarna Jan-Erik Back och Richard Rex samt dräneringsteknikern Simon Nässlin.

Kjell Nyström betonar att markstrukturen och dess beskaffenhet är ett viktigt begrepp att beakta under näringshjulsprojektets gång.

– Det som finns under markytan påverkar grödornas näringsupptagning. Om näringen försvinner på vägen mellan marken och växterna hamnar den i vattendrag istället och förorsakar på så vis miljöbelastning, säger Nyström.

I samband med rundvandringen i Kaitsor konstaterades det bland annat att den besökta åkerjordens kompakthet är av ett varierande slag. Maskar var dessutom sällsynta i det jordflöde som grävdes upp.

Några spår efter sulfider som förorsakar sura sulfatjordar kan dock inte observeras. Det konstaterade Simon Nässlin efter att ha borrat sig ner till cirka 1,20 meters djup.

Richard Rex underströk i sin tur vikten av att kalka åkermarker ordentligt. På så sätt banar man väg för mera framgångsrika odlingsytor exempelvis inom sockerbetsodlingens domäner.

Av de tagna jordproverna att döma är åkern i Kaitsor överlag i ett bra skick och tillgången på vatten nere i marken är god.

Intresserade av projektet

Karvsorbönderna Göran och Jan-Erik Boström har mestadels odlat korn på åkern ifråga. Men också andra grödor som havre, potatis och sockerbetor hör till fältets produktionshistoria.

Hur ser ni på Österbottens näringshjul-projektet?

– Helt klart är vi intresserade av det här projektet, säger Boström-duon kortfattat.

Hur artade sig odlingssäsongen 2019 för er del?

– Årets kornskörd här på fältet blev till slut hyfsad. Men i början av odlingssäsongen kom ett rejält bakslag då vi råkade ut för en svår översvämning. Det var i samband med broddskjutningen. På ett dygn vräkte det ner inte mindre än 38 millimeter regn, berättar Jan-Erik Boström medan han plockar fram en bild av den ovanliga händelsen i sin mobiltelefon.

Vid sidan av satsningen på korn är Jan-Erik och Göran Boström profilerade som vallproducenter.

En andra Österbottens näringshjul-åkerträff arrangerades hos Marcus Gjäls i Kalax, Närpes, den 17 oktober. Den tredje träffen äger rum hos Peter Sundström på Kivjärvägen i Kronoby den 22 oktober klockan 13.