Sparris 1 A Webben
På Mattas gård i Sjundeå har försöket med sparrisodling i liten skala varit lyckat. Just nu ser vi sparrisen mest som en rolig hobby, säger Mats Lundqvist.
Jordbruk Tema

”Vi ser sparrisodlingen
som en rolig hobby”

På Mattas gård i Sjundeå där Mats Lundqvist odlar spannmål och oljeväxter har ett försök med sparrisodling i liten skala fallit rätt väl ut. Nu funderar han och trädgårdsmästarsambon Lotta Malmström på att eventuellt utvidga odlingen i framtiden.

Jordmånen på stället där den nuvarande odlingen sker är ypperlig för sparrisodling.

– Fast just nu ser vi sparrisen mest som en rolig hobby.

Det är i praktiken Lotta som sköter sparrisodlingen, som är rätt arbetskrävande speciellt under den intensiva skördeperioden. Mats tar hand om bevattningen.

– Det var jag som kläckte idén, men det är nog Lotta som gör grovjobbet, konstaterar Mats.

Paret odlar sparris på cirka 500 kvadratmeter och fick sin första ordentliga skörd ifjol. Plantorna beställdes från Österlen i Sverige för fyra år sedan.

– I regel säljs bara sparrisfrön här i Finland, men då jag en kväll i mars 2015 satt och googlade hittade jag stället i Skåne i Sverige som säljer färdiga sparrisplantor. Efter en stunds funderande bad jag dem skicka 1.000 plantor. Vi planterade dem på försommaren samma år och först 2017 kunde vi skörda en halv skörd. Det fjärde året, det vill säga sommaren 2018, kom den första ordentliga skörden och den var bra, berättar Mats.

Sparris 1 C Webben
Sparrisblasten slogs ner i slutet av september med slåtterkross.

Arbetet görs för hand

Arbetet med sparrisodlingen sker främst för hand. Ogräset bekämpas mekaniskt.

– Det finns egentligen inga växtskyddsmedel för sparris. Hela rensningen kan skötas genom att radhacka. I princip kunde man nog rensa med traktor och radhacka, men skördandet måste hur som helst göras för hand.

I praktiken går man på knä och skördar med kniv, gärna litet under markytan.

– Som mest skördade vi upp till elva kilo per vecka i somras, men skördesäsongen är kort och sker inom loppet av några veckor.

När det är skördetid och vädret är bra måste man skörda två gånger om dagen – sparrisen växer nämligen så det knakar.

– Om man skulle sätta sig ner bredvid sparrisen och stanna kvar ett par timmar så skulle man nästan med egna ögon kunna se hur den växer.

Stort behov av vatten

Därtill behöver sparrisodlingen vatten.

Mats har byggt en 6.000 liters vattentank på hjul och vattnade uppskattningsvis över 40.000 liter senaste sommar.

– Det blir nästan 10.000 liter vatten i veckan, men själva bevattningen var inget större problem eftersom den sköter sig själv med hjälp av sprinklers.

Det var inte bara fjolårets extremt torra sommar som gjorde att det behövdes bevattning; sparrisen vattnades nog också sommaren 2017 på Mattas eftersom den behöver kontinuerlig tillgång till vatten.

I och med att växtsäsongen är kort och intensiv är det mycket jobb med sparrisen då skördesäsongen infaller i slutet av maj och början av juni. Skördeperioden är bara omkring fyra veckor lång.

– I fjol räckte säsongen med nöd och näppe fram till midsommar. Efter midsommaren skördade vi inte längre.

God åtgång bland kunderna

Största delen av sparrisskörden levererades ifjol i lösvikt till Gårdsboden i Kyrkslätt. Sparrisen hade bra åtgång och var väldigt omtyckt bland kunderna. Lotta levererade själv en gång i veckan, så distributionen löste sig på ett bra sätt.

– Sparrisen är en färskprodukt som kan lagras i ungefär en vecka. Vi har en stenkällare under huset där vi ställde den skördade sparrisen i vattenbad, berättar Mats.

När paret nu funderar på en eventuell utvidgning finns det flera aspekter att fundera på – både arbetsmängden och distributionen av sparrisen.

– Om vi skulle bestämma oss för att utvidga odlingarna så är det klart att vi inte längre klarar det på egen hand och då kommer problemet att man borde anställa hjälp till gården. Och den ekvationen är rätt svår att få att gå ihop rent ekonomiskt, konstaterar Mats.

Sparris 2 Webben
Mats Lundqvist och hans sambo Lotta Malmström funderar på att utvidga sparrisodlingen i framtiden, men det kräver i så fall hjälp på gården eftersom vårbruket ännu kan vara i gång när sparrisen ska skördas.

Kort och intensiv säsong

Sparrisodling skulle enligt honom passa ypperligt för en gård som till exempel odlar jordgubbar och därmed har tillgång till säsongsanställda. Att skörda sparris är nämligen nästan ett heldagsjobb under den intensiva skördesäsongen, och det krävs också att man är noga med hur man skördar, vilket innebär att det kanske inte är helt realistiskt att anställa till exempel skolungdomar för jobbet.

– Och även om vi nu skulle bestämma oss för att utvidga odlingen så ska man minnas att processen är rätt lång – då investeringen i plantor görs måste man räkna med flera år innan den första skörden hämtar in pengar.

Om vi skulle öka odlingen till en halv hektar innebär det en investering på omkring 8.000 euro, konstaterar Mats.

Sparrisodling kräver lucker jordmån

Sparris kräver väldränerad jord med en stabil grundvattennivå utan våta svackor. Det är viktigt att jorden är lucker och genomtränglig utan packningsskador. Mineraljord med hög sandhalt, låg lerhalt och hög mullhalt är idealisk. Det är fördelaktigt att kunna bevattna sparrisen från midsommar fram till mitten av september.
Sparrisen planteras i april-maj när marktemperaturen börjat stiga.
Läget bör vara soligt och gärna öppet. Lämpliga förfrukter är stråsäd, baljväxter och gröngödslingsväxter. Efter sparris, som visserligen är flerårig, kan man inte odla sparris förrän tidigast efter tio år.
Under planteringsåret går det inte att skörda någon sparris. Om plantorna utvecklats bra kan man skörda under högst två veckor första året efter planteringen, högst fyra veckor andra året efter planteringen och högst sex veckor de därpå följande åren. Vid sämre plantutveckling kan det här schemat behöva senareläggas ett år.
Normalt bör man skörda varje dag. Vid dåligt väder avstannar tillväxten och skörd varannan dag eller glesare kan räcka. Vid mycket varmt väder bör man skörda den gröna sparrisen två gånger per dag för att undvika att knopparna öppnar sig.

Sparrissoppa à la Lotta:

”En härlig förrätt på middagsbordet”
Ingredienser:
500g grön sparris
6 dl vatten
1 tsk salt 5 st schalottenlökar
5 dl vispgrädde
1 msk grönsaksbuljong tärning eller fond för 5 dl vätska.
1 dl vitt vin 1 krm vitpeppar
Gör så här:
1. Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta ändan nertill, det vill säga den som är torr och "träig". Skär av knopparna så att dessa bitar blir cirka tre centimeter långa och lägg dem i en hög. Skär resten av stammen i cirka en centimeter långa bitar och lägg i en annan hög.
2. Skala och skiva schalottenlökar.
3. Koka upp vatten och salt. Lägg i knopparna och låt koka cirka 2–3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg på ett fat.
4. Lägg de okokta sparrisbitarna i det kokheta vattnet. Tillsätt schalottenlök, buljong, grädde, vitt vin och vitpeppar. Låt koka cirka femton minuter på svag värme.
5. Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera i soppskålar och garnera med sparrisknoppar och en klick olivolja. Vill man lyxa till det, lägg i några kräftstjärtar.