Vargproblem1
Jonas Nord är en av de fårproducenter som drabbats av en mycket omfattande vargattack som ägt rum på holmar i Björköby under några veckor. Totalt har över 120 får rivits eller försvunnit. Vi bävar alla inför nästa år, för om vargen inte fälls så kan hela den betessäsongen vara i fara, säger han.
Jordbruk Livet på landet

Varg dödade cirka 120 får
på holmar i Björköby

En fullständig katastrof. Så beskriver fårproducenten Jonas Nord vargattacken på betande får på flera holmar i Björköby i Replot. Av de 600 fåren som varit på bete sedan maj har över 120 fått sätta livet till.

– För ungefär två veckor sedan började vi inse att allt inte stod rätt till när vi besökte holmarna där våra får betar. Då hittade vi några döda djur, men i det skedet misstänkte vi att de hade dött av att ha fått i sig blågröna alger. Men när vi efter det hittade bitmärken på några nya döda får som vi hittade insåg vi att vargen har varit framme, säger Jonas Nord, fårproducent i Björköby och tillika ordförande för Replot-Björköby lokalförening av ÖSP.

Han och fårproducenterna Ulf Rönnblad samt Stefan och Mattias Rönnblad, som driver en fårgård tillsammans, har mellan maj och september fåren på bete på några holmar i Björköby. Sammanlagt har de haft över 600 får på bete den här säsongen och i dagsläget saknas 120 av dem.

– Vi har inte hittat alla, men vi vet att det är en varg för att den två gånger har fångats på viltkamera och en villaägare på en av holmarna har också sett det. Direkt när vi började ana oråd kontaktade vi rovdjurskontaktpersonen har också fastställt att det är fråga om en varg, berättar Nord.

Gick inte att tidigarelägga

Orsaken till att de inte kunde hämta tillbaka fåren direkt är att det krävs många personer att samla in dem. Det är grunt mellan holmarna så fåren kan vandra mellan holmarna och totalt handlar det om ett betesområde på minst 700 hektar.

– Att ha fåren att beta på holmarna håller landskapet öppet och är en tradition som pågått i hundratals år på Replot. Det har också blivit ett omtyckt evenemang när vi samlar in fåren i september, berättar Nord.

Eftersom det krävs ett omfattande arrangemang att ordna drevet kunde de inte – trots att de visste att en varg befinner sig på holmarna – tidigarelägga evenemanget.

– Vi kunde ta hem några får vid ett besök till holmarna tidigare, men det var omöjligt att få hem alla. Dessutom har fåren skrämts och spridit ut sig och rört sig på ett på ett område på omkring 1.500 hektar så vi har varit tvungna att vänta på att fårskallet skulle ordnas, förklarar han.

Men att hela 120 får skulle konstateras vara saknade när fårskallet ordnades i lördags var en otrevlig överraskning.

– Det brukar alltid vara glada miner och ett roligt evenemang att samla in fåren. Men nu möttes deltagarna av många kadaver så det var verkligen ingen trevlig tillställning i år. Vi har inte hittat alla får för några har säkert blivit skrämda och sprungit ut i vattnet och drunknat, säger Nord.

Och fortsätter:

– Vi har också många örnar här så det finns också många kadaver där enbart skelettet är kvar. Det är tydligt att örnar har kalasat på de många får som vargen har rivit och dödat. I dagsläget saknar jag trettio får så de övriga producenterna har drabbats hårdare. Men antalet kan fortfarande öka.

Vargproblem2
Nu har den största delen av fåren tagits hem som här vid fårproducenten Jonas Nords gård. Nu återstår att se om man får dispens för att fälla vargen. Det kan bli svårt med nuvarande lagstiftning.

Otrygg känsla

Vad är känslan för tillfället?

– Jag och de övriga och hela Björköby har en otrygg känsla. Som producent är det naturligtvis uppgivet att drabbas av en vargattack och jag tänker också på fåren som gick en plågsam död till mötes. Och vi bävar alla inför nästa år för om vargen inte fälls så kan hela den betessäsongen vara i fara, säger Nord.

Nord misstänker att vargen tagit sig ut till Replot över isen sent under förra vintern.

– På våren har den troligen jagat småvilt och nöjt sig med det. Men nu har den blivit van med får och kommer säkerligen – om den får vara kvar – ställa till med ett helvete också nästa vår.

Enligt Nord verkar det som att fåren som har bjällror klarat sig bättre.

– Den har säkert varit rädd för ljudet, men nästa år kommer den om den fortfarande är på holmarna att förknippa ljudet från bjällrorna med fåren som den vet är lätta byten, säger han.

Nord har också nötkreatur av rasen Highland på bete under sommaren. Två små kalvar av den besättningen saknas.

– Det är förstås omöjligt att bevisa att det är vargen som tagit dem, men jag misstänker det. De djuren har varit ovanligt nervösa på sistone.

I måndags hade han inte hunnit bekanta sig med ersättningssystemet. Han är inte ens säker på att han får någon ersättning för de förlorade fåren.

– De flesta saknas och det är omöjligt att bevisa att alla får som försvunnit har dödats av vargen. Så vi får se hur vi ska göra och jag har inte hunnit bekanta mig med hur det här ska rapporterats. Men jag är illa rädd för att jag inte får någon ersättning alls.

Stor ekonomisk förlust

Den ekonomiska förlusten kan därmed bli stor. En stor del av Nords besättning är nämligen gotländska pälsfår och en tacka av den rasen kostar minst 300 euro.

– Det kan bli en utmaning att få tag i samma avelsmaterial och det krävs också tillstånd att importera dem hit. Nu har vi dessutom bråttom att hitta avelsmaterial eftersom betäckningsperioden sker i oktober så att lammen ska bli tillräckligt stora så att de kan vara på bete på våren.

Chocken har fortfarande inte lagt sig för Jonas Nord och hans kompanjoner. Det enda han och de andra kräver nu är att vargen som härjat ute på holmarna ska få fällas. Men på den punkten råder stor ovisshet.

– Vi är så klart medvetna om att det blir en utmaning att få tillstånd att fälla vargen med nuvarande regelverk. Men det finns ingen annan lösning än att den här individen måste fällas för det blir värre nästa år om den är kvar, säger han.

Nord hoppas att den här fruktansvärda incidenten ska påverka beslutsfattarna. Han hoppas också att det medborgarinitiativ om stamvårdande jakt på varg, som snabbt fick över 50.000 underskrifter och snart är klart för riksdagen, får skjuts av tragedin.

– Vi vill ju tro att så är fallet, att beslutfattarna nu inser att vi lättare måste få ta itu med problemindivider. Den enda lösningen för oss fårproducenter i Björköby är att den här vargen skjuts. Något annat alternativ finns inte, säger han.

Han poängterar att han likt en övervägande majoritet av finländarna på landsbygden anser att vargen hör till Finlands natur. Men när stammen blir för stor regionalt eller lokalt måste problemindivider få fällas.

– Den här attacken är ett praktexempel på det. Inte går det att bedriva en näring med varg i knutarna om det är i praktiken omöjligt att få ta bort de som blir för närgångna. Vi kräver att åtgärder vidtas för så här kan det inte fortsätta, säger Nord.

Läs också: 
Norrback: Stamvårdande jakt på varg skulle underlätta problemet i Björköby
Vargangrepp mot får i Finland
Vargproblem3
Över 120 får har dödats av en varg i Björköby. Fårproducenterna började ana oråd för några veckor sedan när flera kadaver hittades. Örnar har också gått hårt åt många kadaver och en del av fåren har troligen blivit skrämda och drunknat.