Varbruk9
Vårbruket har kommit igång på allvar i Österbotten den här veckan. Så även långt norrut i landskapet i Lillby i Pedersöre där Mats Enqvist hann så 5 hektar blandspannmål i tisdags. Dagen därpå blev det uppehåll i vårbruket på grund av ett efterlängtat regn.
Jordbruk

Vårbruket är igång i Österbotten

Den här veckan har många kommit igång med vårbruket i Österbotten. En av dem som inlett sådden är mjölkproducenten Mats Enqvist i Lillby. Men i onsdags blev det ett litet uppehåll på grund av efterlängtat regn.

– Det har varit ganska torrt så regnet i dag (läs: onsdag) var efterlängtat trots att det innebar en onödig paus i såningsarbetet. Men prognosen lovar inte så mycket regn framöver så vi hoppas kunna fortsätta snart igen, säger Mats Enqvist.

Enqvist driver tillsammans med sin syster Malena Stenman Heimbacka lantbruk i Lillby i Pedersöre. Gården har 120 mjölkande kor och odlar vall på 160 hektar, blandsäd korn/havre på 90 hektar och en blandning med ärter, korn och havre på 40 hektar.

– Vi är i stort sett självförsörjande på spannmål och det är något vi har satsat på sedan många år. Trots att spannmålen har varit billig de senaste åren har vi ändå valt att ha en stor egen odling. Vi ser det som en trygghet och en fördel och det gäller speciellt nu när spannmålspriserna har skjutit i höjden, säger Malena Stenman.

Enqvist fortsätter:

– Som jag ser det kan man inte tänka kortsiktigt och plötsligt ändra system och börja köpa in foder och minska den egna odlingen bara för att spannmålspriserna är låga i några år. Vi satsar på att vara självförsörjande på spannmål och det är en strategi vi tänker fortsätta med.

Varbruk5
I Lillby i Pedersöre fick man ta paus i onsdags på grund av regnet. Här inspekterar Mats Enqvist (i mitten) och Malena Stenman såmaskinen tillsammans med Matias Lillqvist som är anställd av Heimbacka lantbruk.

Dåliga skördar i fjol

De hoppas på en bättre växtsäsong än i fjol då spannmålsskörden nästan halverades på grund av torkan. Det bidrog till att de blev tvungna att köpa in foderspannmål under vintern.

– Priserna har stigit mycket på foderspannmål så det blev dyrt att köpa in nu i vinter. Så nu hoppas vi på bra väder och fin växtsäsong som resulterar i goda skördar. Det vore mycket viktigt nu med tanke på de höga kostnaderna, konstaterar Enqvist.

Heimbacka lantbruk sådde på tisdagskvällen cirka fem hektar blandsäd bestående av korn och havre. Just den kombinationen satsar de huvudsakligen på. Ärter är något som de också har försökt få in i odlingen för att minska beroendet av inköpt proteinfoder.

– Vi har haft ärter i ett par år och haft vissa utmaningar. På de här breddgraderna blir det dyra torkningskostnader om det är en dålig växtsäsong men med tanke på att priserna på protein stigit mycket är ärter intressantare igen. Vi har också köpt protein i form av blötfoder som heter OVR från A-foder i Koskenkorva. Det är ett bra komplement, säger de.

Gården har inte ännu drabbats av de höga priserna på konstgödsel som har varit på rekordnivåer nu. Enqvist berättar att konstgödsel fanns i lager redan från två år tillbaka.

– Det handlade bara om tur och inte att vi var förutseende, men klart det känns bra att vi inte var tvungna att ta den kostnaden nu, säger han.

Med tanke på de höga kostnaderna tänker de inte pruta nämnvärt på insatserna under växtsäsongen. Möjligen kommer de att minska litet på konstgödseln och satsa mera på sväm.

– Vi har beställt lite mer rötrester i form av flytgödsel från Jeppo Biogas och ökar andelen sväm framom konstgödsel. Men annars kör vi på som normalt för det är viktigt att få goda skördar senare i höst, säger Stenman.

Varbruk6
Heimbacka lantbruk är självförsörjande på spannmål och odlar blandspannmål för mjölkkorna på 80 hektar samt en blandning av ärt, havre och korn på 40 hektar. De odlar även utsäde som täcker det egna behovet.

Odlar eget utsäde

Något som de också är glada över är att de i många år har odlat eget spannmålsutsäde. Den traditionen har de valt att fortsätta med.

– Vi har en aktör i nejden som sorterar utsäde och det har bidragit till att vi haft en del av arealen för utsädesodling. Det är vi också glada för i dag när även de kostnaderna har stigit, men emellanåt måste nytt utsäde köpas in, säger han.

Trots höga kostnader, ovisshet och ett osäkert världsläge är våren och starten på vårbruket något de har sett fram emot.

– Som jordbrukare ser man alltid fram emot vårbruket trots att det som mjölkproducent kan bli rätt intensivt. Vi har en anställd sedan flera år och mina barn som är 16 och 20 år och studerar lantbruk är också med och hjälper till.

– Vi brukar också ha en säsonganställd några veckor på våren. Ibland tar vi emot praktikanter. En större areal ger arbetsplatser på gården och det känns bra, säger Mats.

På Heimbacka lantbruk brukar vårbruket hålla på i ungefär en månad. Stenplockning, gödselspridning och relativt utspridda skiften tar mycket tid. Gödslingen av vallarna är också igång och nu hoppas Enqvist och Stenman på både varmare väder och lämpliga mängder regn.

– Efter det här regnet hoppas vi mestadels på uppehåll. Ihållande regn vill vi inte ha och inte heller något extremväder som innebär antingen för kallt eller för varmt väder. För det vore viktigt nu att vi alla får goda skördar, säger de.

Varbruk3
Mjölkproducenten Mats Enqvist kom igång med vårbruket i tisdags. Nu hoppas vi på uppehåll och goda förhållanden, säger han.