8C5076Bd66F668F3 Org
Finlands första Rapid-såmaskin hos Christel och John Kirkus på Viksberg i Pemar.
Jordbruk Maskin & teknik

Väderstad och Hankkija
firar 30 år tillsammans

Väderstad, ett av världens ledande företag inom jordbearbetning och sådd, firar 30-årsjubileum för samarbetet med Hankkija på den finska marknaden. Detta långa och intensiva samarbete har medfört att Hankkija, tillsammans med de finska lantbrukarna, bland annat har bidragit med idéer till produktutvecklingen hos Väderstad.

– Efter att Tukos lantbrukshandel hade upplösts låg vi helt plötsligt utan återförsäljare i Finland. En tid stod vi själv för både marknadsföring och försäljning i Finland. Under en demonstration på Tjusterby i Pernå blev jag kontaktad av Jussi Äärilä från Hankkija-Maatalous Oy (SOK), som undrade ifall jag kunde komma och hälsa på honom på huvudkontoret i Helsingfors. Jag lyssnade på deras presentation om verksamheten och tog med den hem till Väderstad. Inom kort åkte jag tillbaka till Finland tillsammans med Crister Stark för att träffa både Äärilä och Pentti Mutka. Där kom man överens om att starta samarbetet, vilket offentliggjordes senare under en presskonferens på restaurang 10. Floor på Sokos Hotel Vaakuna i Helsingfors, säger Per Andersson, tidigare marknadsansvarig Väderstad i Finland.

Väderstad har i dag ett fortsatt starkt samarbete med Hankkija i Finland och ser en positiv utveckling på marknaden.

– Vi har också stärkt vår egen närvaro i Finland genom att ha en tvåspråkig heltids marknadsansvarig i landet. Detta gör att vi, tillsammans med Hankkija, kan komma ännu närmare kunden samt stödja både säljare och kunder. Det har varit en fantastisk 30-årig resa och vi hoppas på minst 30 år till, säger Sebastian Baarman, marknadsansvarig Väderstad i Finland.

Juho Säteri är produktchef för Väderstad på Hankkija:

– Långsiktighet har alltid varit ett ledord i samarbetet mellan Hankkija och Väderstad, vilket vi också kan se i förtroendet från våra kunder. Om detta förtroende skvallrar även de nästan 9.000 maskiner som har sålts under denna period. Det har varit intressant att följa med tillväxten hos våra kunder, vilket ofta har haft sin grund i att de investerat i nya Väderstad-maskiner, säger han.