Rumanien2
Den bördiga rumänska marken är splittrad i små skiften. Många större jordbruk måste arrendera mark från hundratals, eller tusentals ägare.
Jordbruk EU

Utländska investerare
gör det svårt för rumänska
jordbrukare att hitta mark

Finland tog i juli över EU-ordförandeskapet av Rumänien, ett land vars jordbruk domineras av stora kontraster. Största delen av landets 3,5 miljoner jordbruk är små: 92 procent är mindre än fem hektar. Samtidigt köps mark effektivt upp av utländska investerare, vilket gör det svårt för lokala jordbruk att utvidga sin verksamhet.

Valentin Marginean är en av de rumänska jordbrukare som bestämt sig för att utvidga genom att arrendera så mycket mark som möjligt. Han äger jordbruksföretag Klaus Agrar med sina två bröder, och i dag är de störst i området kring Mureš.

År 1994 började verksamheten på 90 hektar. I dag brukar Marginean 1.200 hektar som arrenderas av över 1.000 markägare. De minsta skiftena är bara 0,3 hektar, och endast två är 10 hektar stora.

För tillfälle odlar bröderna främst vete, solrosfrön och oljeväxter, men före Rumäniens inträde i EU 2007 odlade de bland annat GM-soja.

Rumanien1
Valentin Marginean beklagar sig över att det stora antalet utländska investerare ökar priset på rumänsk jordbruksmark betydligt.

– Vi har relativt låga produktionskostnader i förhållande till andra EU-länder, men EU-inträdet höjde priset på insatser ordentligt eftersom vi nu betalar samma marknadspris som alla andra, säger Marginean.

Samtidigt ligger nettolönen för en jordbrukare i genomsnitt på kring 700 euro i månaden, och för utländska företag är rumänsk mark billig. Det uppskattas av utländska företag äger 40-50 procent av den rumänska jordbruksmarken, men det rumänska jordbruksministeriet påstår att siffran är mycket lägre.

Marginean ser i varje fall inte positivt på affärerna.

– Jordbruksstöden försvinner utomlands, spannmålspriserna höjs och priset på mark stiger ytterligare. Det är ett hårt jobb att försöka få ihop mera mark, men annars blir inte verksamheten lönsam.

Rumanien3
Valentin Marginean har nyligen investerat i flera maskiner för att snabbare kunna tröska sina 1.200 hektar. Han hoppas att kommande generationer ska fortsätta utvidga verksamheten.

Vildsvin, hjortar och björnar ett problem

Förutom markproblemet har jordbrukare i området stora bekymmer med vilda djur.

– Främst är det vildsvinen, säger Marginean. Vi kan så majs på 40 hektar, men vildsvinen äter allt. Om vi sår igen äter de upp det också. I år har vi därför inte alls sått majs.

En kväll såg Marginean 80 vildsvin på ett skifte. Han uppskattar att det finns ungefär 2.000 vildsvin inom ett område på 10.000 hektar.

– Staten har talat om att minska stammen på grund av risken för afrikansk svinpest, men de som gör upp lagarna är själva jägare. De tjänar på att ha en livskraftig viltstam.

Och livskraftig är den.

– Året innan åt hjortarna all raps. Och björnarna äter solrosfrön. Ingen tar ansvar utan problemet bara ökar.

Trots motgångarna tror han på företagets framtid.

– Nästa generation får redan öva på att bruka de 150 hektar som vi i dag äger själva. Jag hoppas de fortsätter, och att min dotter också vill bli jordbrukare när tiden är mogen.

Rumanien4
Dan Mitre odlar körsbär, äpplen och plommon för den inhemska marknaden. Han har svårt att hitta arbetskraft när det är dags att plocka den mogna frukten.

Arbetskraften försvinner också utomlands

Lite högre upp i området kring Cluj odlar Dan Mitre och hans syskon körsbär, äpplen och plommon med hjälp av precisionsodling. Företaget Ferma Steluta har 10 fastanställda, men behöver nästan 100 säsongarbetare när frukten mognar.

Här nämner Mitre ännu ett problem som rumänska jordbrukare tampas med.

– Det är mycket svårt att hitta pålitlig arbetskraft som förbinder sig till en säsong. I synnerhet Tyskland, Italien och Spanien lockar till sig arbetare eftersom lönerna är högre.

De som stannar kvar vet att det inte finns konkurrens om arbetet.

– Jag har nu anställt fyra säsongarbetare som alla är usla. Tillsammans gör de lika mycket som en anställd gör i Nederländerna. Men vi har inga alternativ. Vi kan inte tävla med tyska löner.

Rumanien5
Körsbärsodlingens läge ovanför staden Cluj är gynnsamt. Rumänska konsumenter har börjat uppskatta lokala råvaror allt mera, säger Dan Mitre.

Med låga körsbärspriser har det varit svårt att få upp lönsamheten.

– Ett år tog hagelstormarna och regnet all skörd. Följande år var skörden god, men överutbudet drog ner priserna. Därför gick vi över till ekologisk odling där utbud och efterfrågan är mera i balans.

Mitre sökte om EU-finansiering för att bygga plastskydd över sina träd för att stå emot hagel och regn. År 2012 beviljades han 1,2 miljoner euro för projektet.

– Det visade sig vara en bra taktik, säger Mitre. Vi har nu täckt 8 hektar och planerar att täcka 8 till.

Nästan hela skörden går till den inhemska marknaden.

– Folk har helt tydligt börja uppskatta lokala råvaror mera här i Rumänien. Dessutom är konsumenterna mera medvetna om vad de äter. Därför tror jag att minskad kemikalieanvändning är vägen till större efterfrågan också i framtiden.

Rumanien6
Dan Mitre skyddar sina odlingar från hagel med plastduk och nät som till stor del finansierats av EU.

Rumäniens jordbruk splittrades efter kommunismens fall

Det rumänska jordbruket har förändrats enormt genom historien, berättar professor Mugurel Jitea från jordbruksfakulteten vid universitetet USAMV i Cluj-Napoca.
I dag har Rumänien flest jordbruk i EU – 3,5 miljoner gårdar. Ändå producerar landet endast 4,4 procent av EU:s spannmål och 2,5 procent av animalieprodukterna, visar EU:s statistiktjänst Eurostat.
– Det beror på att de flesta jordbruk är väldigt små. Omkring 800.000 gårdar är mindre än en hektar och är därför inte stödberättigade.
Efter första världskriget var Rumänien en av de största producenterna för jordbruksprodukter i Europa.
– Men efter andra världskriget tog kommunismen över, och jordbruksmarken föll i statens ägo. Ännu 30 år efter kommunismens fall syns det som en väldigt splittrad ägostruktur. Marken som ägts av staten delades upp i små skiften och gavs till tidigare ägare och kooperativ.
Många som för länge sedan flyttat bort från landsbygden ägde nu plötsligt jordbruksmark. Arealerna var för små för att berättiga till stöd och många valde att sälja sin mark.
– Utländska investerare såg sin chans, berättar Jitea.
Han uppskattar att närmare hälften av den rumänska jordbruksmarken nu brukas av utländska företag.