243879154 10159749341392299 4808031815551535759 N
USDA investerar tre miljarder dollar för klimatet och landsbygdens näringar. FOTO: USDA
Jordbruk Skogsbruk Globalt

USA investerar miljarder i
klimatåtgärder för jordbruket

Det amerikanska jordbruksministeriet har reserverat tre miljarder dollar för olika program för utveckling av jordbruket. I beloppet ingår en halv miljard dollar för förebyggande åtgärder och vaccin mot afrikansk svinpest.

Jordbruksminister Tom Vilsack har lagt fram ett omfattande investeringsprogram som ska hjälpa de amerikanska farmarna att hantera bland annat marknadsstörningar, torka, djurhälsa och klimatfrågor.

Jordbruksministeriet USDA lanserar dessutom ett initiativ för att främja produktionen av klimatsmarta råvaror. Programmet stöder en lång rad storskaliga pilotprogram och demonstrationsobjekt.

Det amerikanska jordbruket står inför enorma utmaningar på alla fronter, konstaterar minister Vilsack. Coronapandemin har påverkat hela livsmedelskedjan från råvaruproduktion till bearbetning och leverans.

Farmare och skogsägare känner i allt högre grad av effekterna av klimatförändringen. Problemen hopar sig och nya dyker upp, säger Vilsack. Detta tar sig uttryck i form av svåra stormar, översvämningar, torka och skogsbränder.

Klimatpaket för jord- och skogsbruket

Utmaningarna fortsätter nästa år och nya problem dyker säkert upp, konstaterar jordbruksministern. Han lovar fortsatta åtgärder av USDA för att förhindra spridning av svinpest, problem med torka och störningar på jordbruksmarknaderna.

Stödprogrammet reserverar 500 miljoner dollar som stöd för upparbetningen av skador som har uppstått via stormar och översvämningar. I preventivt syfte kommer stöd också att betalas för så kallade vattensmarta åtgärder som ska förebygga torka.

Ytterligare 500 miljoner dollar ska stöda farmare som lider av störningar på marknaderna för jordbruksprodukter. Det kan exempelvis handla om problem i samband med transporter, leveranser och distribution.

USDA har också infört ett klimatsmart partnerskap för skogsbruket. Forskare ska utveckla skogsbruksmetoder och sprida kunskap om klimatsmart skogsbruk inom ramen för programmet ”Climate Smart Agriculture and Forestry Partnership”.

Upp till 1,5 miljarder dollar reserveras för stöd som ska bistå skolor att reagera på störningar i leveranskedjan. Åtgärderna stöder upphandling av jordbruksprodukter och syftar till att trygga tillförlitliga resurser för skolmaten.

500 miljoner dollar för åtgärder mot ASF

Sist men inte minst reserverar USA-regeringen 500 miljoner dollar för att motverka riskerna för spridning av afrikansk svinpest. USA-jordbruket har försatts i alarmberedskap efter rapporter om ASF i Dominikanska Republiken och Haiti.

USA-forskare har utvecklat fem olika typer av ASF-vaccin som emellertid ännu är i försöksstadiet. Enligt minister Vilsack visar i synnerhet en av vaccinkandidaterna lovande effekt mot den asiatiska typen av afrikansk svinpest.

Forskare vid Agricultural Research Service (ARS) har enligt uppgift tagit fram ett vaccin med potential för kommersiell produktion. Vaccinet uppges vara effektivt mot asiatiska stammar hos europeiska och asiatiska grisraser.

Vilsack dämpar ändå förhoppningarna om ett snart genombrott. Åtskilliga test- och säkerhetsprogram måste ännu genomföras innan en lansering på marknaden är möjlig. Det återstår mycket arbete, konstaterar ministern.

Fram till dess satsar USDA på en gedigen övervakning. Optionen är att i god tid stoppa spridningen av ASF om nya fall skulle uppträda i områden som hotar den amerikanska grisproduktionen.