Jordbruk Globalt Marknad

Ukrainakrisen
driver upp vetepriset

Vetepriset steg på måndagen som en följd av de växande spänningarna i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Oron bland marknadens aktörer för eventuella störningar i leveranserna från Svartahavsländerna har satt sina spår.

Ryssland och Ukraina står tillsammans för omkring 30 procent av världshandeln med vete. Priserna på korn och majs har likaså följt trenden för vete. Enligt nyhetsbrevet Agrarheute har konsultationer om försörjningsläget inletts mellan EU-länderna och USA.

Marknadens aktörer uppges vara oroade över utvecklingen i Ukraina och de eventuella konsekvenserna för råvarumarknaderna. Om läget eskalerar till en konflikt kan också gasleveranserna påverkas, varnar det franska prognosinstitutet Agritel.

Läget i regionen pressas ytterligare av konflikterna i Kazakstan, som är den tredje största veteexportören i området. Landet befinner sig i en massiv politisk kris som också påverkar landets export av vete.

Agritel befarar att försörjningsläget för gödselmedel och växtskyddsmedel också påverkas på grund av rådande logistiksvårigheter på den globala marknaden. Omicron-epidemin bidrar kännbart till problemen.

Logistiken för samtliga viktiga råvaror pressas globalt. Detta gäller också den globala majsförsörjningen. Från Sydamerika kommer dessutom varsel om förestående dåliga majsskördar på grund av hetta och torka.

Argentina, de södra delarna av Brasilien samt Uruguay och Paraguay har de senaste veckorna lidit av en historisk värmebölja med temperaturer upp till 45 grader. Farmarna fruktar redan för sina skördar.

I Argentina uppges endast drygt 20 procent av majsen vara i gott skick. Hettan har likaså drabbat södra Brasilien, där skördeprognoserna måste sänkas de senaste dagarna. Enligt Agritel korrigerades majsskörden nedåt från 29,1 miljoner ton till 24,8 miljoner ton.

IGC räknar med rekordstor veteskörd

Priserna på världsmarknaden pressas dessutom av farhågor för skador på höstvetet i viktiga USA-delstater som Kansas och Oklahoma. Endast en knapp fjärdedel av åkrarna i regionen har enligt uppgift övervintrat utan skador.

Trots värmerekorden i Sydamerika prognosticerar det internationella spannmålsrådet IGC fortfarande en rekordstor global veteskörd för säsongen 2021/22. Om man får tro IGC, räknar Argentina med 22,1 miljon ton vete, en dryg fjärdedel mer än normalt.

Australien kan likaså bidra positivt till en större skörd än vanligt, trots smärre kvalitetsproblem. Enligt IGC kör landets farmare in 35,5 miljoner ton vete, vilket är 3,5 miljoner ton mer än beräknat.