Jordbruk EU

Tysk oro över EU:s
växtskyddsplaner

Tyska forskare och experter varnar för konsekvenserna av den planerade EU-förordningen om hållbar användning av växtskyddsmedel. Enligt experterna bygger EU-planerna på en felaktig analys av risk och nytta inom växtskyddet.

Majoriteten av experterna ställde sig synnerligen kritiska mot planerna under en offentlig utfrågning i den tyska förbundsdagen denna vecka. Det rapporterar den tyska jordbrukssajten Agrarheute, som följde med debatten.

EU:s Farm-to-Fork- strategi går bland annat ut på att minska användningen av bekämpningsmedel i EU med 50 procent fram till 2030. Enligt experterna kan EU-förslaget inte motiveras vetenskapligt.

Professor Andreas von Tiedemanns vid institutionen för växtpatologi och växtskydd vid Georg-August-universitetet i Göttingen, kritiserade kommissionen för felaktiga slutsatser i växtskyddspolitiken.

Enligt Tiedemann bygger EU-planerna på en bristfällig risk/nytta-bedömning av växtskydd. Forskaren befarar att ännu effektivare växtskydd kommer att bli nödvändigt i framtiden på grund av nya, invasiva skadedjur.

Även om nya bekämpningsmedel kan användas mer begränsat, kommer också detta att minska antalet grödor som går att odla produktivt. Trenden mot större gårdar torde fortsätta och Tysklands jordbruksimport ökar.

EU-bestämmelserna borde i stället fokuseras på orsakerna. Det gäller i synnerhet mångfalden av livsmiljöer. Å andra sidan kan den biologiska mångfalden inte främjas genom att minska användningen av bekämpningsmedel.

Även Bernhard Krüsken, generalsekreterare för den tyska bondeorganisationen DBV, bedömer de planerade EU-åtgärderna som olämpliga. Livsmedelsförsörjningen beaktas inte alls i den föreslagna förordningen.