Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist tänker inte lämna jordbruket trots ministerutnämningen.
SLC

Thomas Blomqvist ser fram emot
att arbeta med Norden och
jämställdhet

SFP lyckades förhandla till sig två ministerportföljer i Antti Rinnes (SDP) nya regering. Posten som justitieminister blir Anna-Maja Henrikssons och Thomas Blomqvist blir minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Efter tre perioder och tolv år i riksdagen stiger Thomas Blomqvist nu in i regeringen. Han säger själv att han inte förväntade sig att bli erbjuden ministerposten, men ju mer han hunnit tänka på saken desto nöjdare är han över den nya portföljkombinationen.

Det färska regeringsprogrammet lyfter också enligt Blomqvist på ett helt nytt sätt upp både nordiskt samarbete och jämställdhet, vilket gör att uppdraget känns extra motiverande.

– Jag tror att områdena kommer att gå bra att kombinera. För SFP har nordiskt samarbete alltid varit en prioritetsfråga eftersom de nordiska länderna har mycket gemensamt både språkligt, historiskt och kulturellt. Jag ser att samarbetet ytterligare kan utvecklas och fördjupas, vilket också kan vara till nytta både inom EU och globalt.

Då det gäller jämställdhetsfrågor har bland annat metoo-rörelsen satt helt ny fokus på temat och diskussionen är annorlunda än den var ännu för några år sedan. Jämställdhet och jämlikhet är grundförutsättningar för ett gott och inkluderande samhälle.

– Båda frågorna är därmed ytterst aktuella i den tid vi lever i just nu, både för mig personligen och för mitt parti. Det känns mycket bra att få ta itu med sådant som verkligen är på ytan i samhället, säger Blomqvist.

Nöjda med helheten

SFP lyckades mycket bra i regeringsförhandlingarna och fick igenom många för partiet viktiga frågor i en balanserad och bra helhet. Att man därtill lyckades få två ministerportföljer var oerhört viktigt för partiet, som varit i opposition de senaste 4 åren.

– Vi är nog väldigt nöjda med helheten, där SFP:s avtryck tydligt syns. Vår partiordförande Anna-Maja Henriksson och hela teamet har gjort ett fint jobb.

Blomqvist bekräftar det som också synts utåt under regeringsförhandlingarna: processen med att få ihop det nya regeringsprogrammet har kännetecknats av ett gott samarbete.

– Vi jobbade vid åtta separata fenomenbord och det man inte kunde komma överens om gick till partiordförandena. Det har varit en bra stämning inom SFP:s grupp, men också överlag i hela Ständerhuset under förhandlingarna. Alla skrivningar i programmet är hela regeringens.

Om regeringsbildaren Antti Rinne konstaterar Blomqvist att han skött processen bra.

– Hans målsättning var hela tiden att hitta sådana lösningar som alla kan omfatta. Nu är alla nöjda med slutresultatet.

Inga färdigt trampade stigar

Eftersom ministerposten som Blomqvist utnämns till är ny, finns det inga färdigt trampade stigar att gå.

– Jag hoppas att jag kommer att kunna ha en öppen dialog med både den egna riksdagsgruppen och med de andra partierna, säger Blomqvist som vid tidpunkten för intervjun endast har haft ett dygn på sig att smälta nyheten.

Han vet att det ordnas ett nordiskt ministermöte i Reykjavik strax efter medlet på juni, men i övrigt finns ännu inget inprickat i kalendern.

– Det ska bli spännande att ta itu med de här frågorna, men ännu är det för tidigt att uttala sig om hur arbetet kommer att gestalta sig. Det blir säkert mycket jobb, men å andra sidan är jag van vid det efter alla mina år i riksdagen.

Då det gäller Blomqvists övriga förtroendeuppdrag kommer det att ske vissa förändringar och han kommer att vara tvungen att helt lämna vissa av dem, bland annat ordförandeposten för SLC:s fullmäktige.

– Dels kommer min tid inte att räcka till och dels ska inte en minister vara ordförande för en intresseorganisation. Men det hör definitivt till skuggsidorna att bli tvungen att lämna SLC-ordförandeuppdraget, som jag uppfattat som verkligt givande.

Blomqvist hoppas ändå indirekt kunna vara med och jobba för den finlandssvenska bondekåren också på sin nya post.

– Som medlem av statsrådet har man möjlighet att påverka i alla frågor och en förbättrad lönsamhet för jordbruket är nog hela regerings målsättning.

Det egna jordbruket tänker Blomqvist däremot inte lämna.

– Jag har delvis köpt tjänster utifrån också nu och det kommer jag naturligtvis att bli tvungen att göra också framöver. Men sluta helt tänker jag inte, det skulle kännas som att ge upp en del av min identitet. Jordbruket är viktigt för mitt själsliga välmående.