Jordbruk Marknad

Sveriges första REKO-ring
tävlar om konsumentpris

Sveriges första REKO-ring finns bland de fyra finalisterna som tävlar om konsumentpriset Blåslampan. De övriga finalisterna är Världsnaturfonden WWF, ICA:s Mitt klimatmål samt Facebookgruppen Tågsemester. Vinnaren koras den 28 november i Stockholm.

Organisationen Sveriges Konsumenter konstaterar att årets finalister på olika vis har agerat med konsumenternas bästa och ett hållbart samhälle i fokus.

I juryns motiveringar står bland annat att ”REKO-ringarna sätter konsumenterna i direktkontakt med småskaliga matproducenter via nätet. På det här sättet skalas mellanhänder bort och matens resa från jord till bord förkortas. Detta ökar inte bara nyttjandet av närodlat utan öppnar också upp för en större känsla av lokal samhörighet och lägger mer makt i konsumenternas händer. REKO ger hållbarhet, delaktighet och medvetenhet i en trevlig förpackning.”

Spridit sig till andra sidan jordklotet

Den första REKO-ringen i Sverige skapades 2016 i Grästorp och efter det har ringarna spridit sig till stora delar av landet.

REKO-ringarnas upphovsman Thomas Snellman startade konceptet i Jakobstad 2013 och idag finns cirka 140 verksamma ringar med totalt 170 utdelningsställen i Finland. I Sverige har antalet sedan starten 2016 vuxit till cirka 110 ringar med sammanlagt omkring 230.000 medlemmar.

– REKO-ringarna finns i dag i alla nordiska länder samt i Italien och Sydafrika, där den första utdelningen troligen sker i dag. I Australien startar REKO antagligen inom kort, och både i Canada och Kina finns intresse för verksamheten, berättar Snellman.