Sockerbetssnitsel
Färsk sockerbetssnitsel blir tillgänglig för alla intresserade nötgårdar genom Viljelijän Avena Berners och Sucros sammarbete. FOTO: Sucros
Jordbruk Marknad

Sucros och Viljelijän Avena Berner
börjar sälja sockerbetssnitsel
till nötgårdar

Viljelijän Avena Berner inledde i veckan försäljningen av färsk sockerbetssnitsel till nötgårdar. Samarbetet med Sucros ska garantera tillgången på råvara, vilket gör att producenterna bättre kan planera utfodringen för flera år framåt. Samtidigt vill företagen öka odlingen av sockerbeta i Finland.

Viljelijän Avena Berner och Sucros Oy börjar genom ett samarbete sälja färsk sockerbetssnitsel till mjölk- och köttboskapsgårdar. Snitseln kommer från Sucros fabrik i Säkylä. Företagen presenterade samarbetet under ett presstillfälle förra veckan.

– Tidigare har en stor del av biprodukterna från sockerproduktionen gått till industrin, och endast en liten del av sockerbetssnitseln har levererats färsk till nötgårdar, berättar Kalle Erkkola, rörelsechef vid Avena Berner.

Konkurrenskraftig foderkomponent

Hädanefter ska sockerbetssnitseln raffineras mindre än tidigare och i större utsträckning säljas färsk till nötgårdar. Målet är att få flera nötgårdar att se sockerbetssnitseln som en konkurrenskraftig foderkomponent.

Snitseln kan användas som kompletteringsfoder tillsammans med ensilage eller för att ersätta en del av det.

– Färsk sockerbetssnitsel har länge varit svår att få tag på, säger Erkkola. Efterfrågan har varit större än utbudet, men det ändras nu.

När marknaden utvidgas sjunker samtidigt priset på färsk sockerbetssnitsel med cirka 20 procent, säger Erkkola.

Redan tidigare har gårdar ända uppe i norra Österbotten använt sig av sockerbetssnitsel, och nu hoppas man att prissänkningen ska locka kunder inom ett större geografiskt område.

Tid att planera lagring och egen odling

Erkkola förstår att det kan kräva specialarrangemang för gårdar att ta i bruk en ny foderkomponent.

– Det kräver ett lämpligt lagringsutrymme och eventuellt beslut kring den egna vallodlingen. Vi bestämde oss för att öppna beställningsmöjligheten redan i god tid i år för att gårdarna ska hinna se över möjligheterna och fatta nödvändiga beslut i lugn och ro, sade Erkkola.

Antti Saari, mjölkproducent från Lappo, konstaterade att sockerbetssnitseln kan förvaras på samma sätt som ensilage. Själv har han reserverat en plansilo för ändamålet.

– Jag ser sockerbetssnitseln som ett alternativ för gårdar som annars förlitar sig på vallodling, säger Saari.

När gårdsstorleken ökar är det få som har tillräckligt med odlingshektar tillgängligt för att uppfylla foderbehovet. Istället kan varje gård se över lösningar för att ersätta den dyraste odlingsmarken med ekonomiskt lönsamma alternativ.

För att säkra tillgången på sockerbetor vill Sucros Oy och Viljelijän Avena Berner öka odlingen av sockerbetor i Finland med över 30 procent till 100.000 kilo, berättade Tero Tanner, VD för Sucros Oy. Målet är en odlingsareal på 13.000 hektar.

– För att uppfylla målet letar vi hela tiden efter nya betodlare, sade Tanner. Vi tar emot nya odlingskontrakt fram till våren.