E58E8D81 4C3C 4F64 Bd52 6Cd829D6913C
Vinnarna i Strömmingsmarknadens smaktävling för årets kryddfisk och årets strömmingsöverraskning: Magnus Nyholm och Pirjo Salonen. FOTO: Kim Öhman
Landsbygdsnäringar

Strömmingsmarknaden får det
finlandssvenska matkulturpriset

Finlands svenska Marthaförbund har beslutat tilldela Strömmingsmarknaden i Helsingforsdet finlandssvenska matkulturpriset 2021 på 1.000 euro.

Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta traditionella evenemang sedan år 1743. Strömmingsmarknaden har under årens lopp förvandlats från en matmarknad till ett evenemang för allmänheten där skärgårdstraditioner och modern matkultur möter varandra.

Helsingfors stad har som mål att även i framtiden bibehålla strömmingsmarknadens traditionella stämning och att stödja strömmingsfiskarnas levebröd. Marknaden är en viktig del av den finlandssvenska matkulturen. Marknaden har långa traditioner som går hand i hand med Marthaförbundets värderingar om att främja hållbara inhemska val, öka kunskapen om Östersjön samt öka användningen av smarthfisk.

– Vi är tacksamma för utmärkelsen vi fått. Strömmingsmarknaden är höjdpunkten under Helsingfors evenemangsår. Samtidigt är vi ödmjuka inför vår roll. De verkliga hjältarna och evenemangets huvudartister är fiskarna, för vars försörjning vi hoppas kunna skapa kontinuitet till, säger Stuba Nikula vd på Helsingin tapahtumasäätiö.

Livesändning på Facebook

För att fira matkulturdagens 30 år första år kommer Marthaförbundet också att bjuda på en digital liveshow i matkulturens tecken. Alla matentusiaster kan således följa med våra festligheter hemma i sin egen soffa.

Lördagen den 9.10 klockan 12.00 bjuder Marthaförbundet upp till en livesänd jubileumssändning på Facebook. Vi tittar bakåt på de 30 åren vi har jobbat i matkulturens tjänst och vi blickar framåt – vart är den finlandssvenska matkulturen på väg?

Vi möter kreatörerna bakom årets splitternya matkulturmagasin ”Köttkunskap – från nos till svans” och vinnaren av årets matkulturpris. Vi bjuder också ett besök på Strömmingsmarknaden där marthorna sprider kunskap.

Kommunikatör Linn Jung leder programmet tillsammans med matkreatören Tara Junker, hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och ekologirådgivare Anita Storm. Experterna Yrsa Lindqvist, Solveig Backström, Bo Lönnqvist och Andrea Hasselblatt ger sin syn på var den finlandssvenska matkulturen står idag.

Sändningen bandas, så du som inte kan se sändningen i realtid kan se sändningen senare.