P060384 27046
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den brittiska premiärministern Rishi Sunak förhandlar om en smidigare handel mellan EU och Storbritannien. FOTO: EU
Jordbruk EU

Storbritannien och EU
enas i tvisten om brexit

Den sega tvisten kring handeln mellan Storbritannien och EU är på god väg att biläggas. Det så kallade Windsoravtalet ska reparera de inflammerade handelsförbindelserna som uppstod för tre år sedan efter brexit. Den krångligaste tullbyråkratin ska avskaffas.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enades denna vecka om en kompromiss, som enligt båda parter ska starta ett nytt kapitel i handelsförbindelserna mellan länderna.

Om avtalet håller vad det lovar, minskar den ständiga risken för en eskalerande tvist mellan parterna. Det mödosamt förhandlade handelsavtalet efter Brexit mellan Storbritannien och EU ska befrias från Boris Johnsons nyckfulla skugga.

Tvisten om det så kallade Nordirlandsprotokollet har urartat till en tung belastning för relationerna mellan London och Bryssel. Enligt Ursula von der Leyen ska befolkningen i Nordirland snart få inhandla ett bredare urval av livsmedel.

Minimala matkontroller

Inom det sanitära och fytosanitära området säkerställer överenskommelsen att samma livsmedel ska distribueras till butikerna i både Nordirland och resten av Storbritannien. Kontroller och onödig byråkrati ska minimeras.

I praktiken kommer jordbruksprodukter som är avsedda för slutlig användning i Nordirland att lämna Storbritannien med minimala certifieringskrav och kontroller. Det förenklar handeln betydligt.

Brittiska sanitära standarder gäller för jordbruksprodukter som är avsedda för slutkonsumtion i Nordirland, medan EU:s växt- och djurhälsoregler förblir i kraft för att skydda EU:s inre marknad.

Reglerna stämmer överens med både befintliga och nyinförda skyddsåtgärder. Dessutom införs gradvis sanitära och fytosanitära kontroller med tillhörande märkning. Då skyddsåtgärderna är på plats kan kontrollerna reduceras.

En central fråga för transportbranschen är kontrollen av varor som anländer till Nordirland från andra delar av Storbritannien. De nuvarande reglerna är stränga och byråkratiska och hämmar handeln.

EU har skyddats mot risken att varor olagligt transporteras över den öppna gränsen mellan Nordirland och Irland till den inre marknaden Framöver ska tullpliktiga transporter dirigeras till röda filer medan resten av trafiken löper längs gröna filer.

Ett märkningssystem ska successivt införas för livsmedel. Färdigförpackade varor som kött eller mjölk ska märkas om de enbart är avsedda för försäljning i Nordirland. Sådana produkter måste inte heller följa EU:s hygien- och hälsoregler.

Icke förpackade produkter som frukt och grönsaker ska transporteras i märkta lådor. Skyltar i nordirländska butiker ska ange vilka varor som inte får transporteras till EU. EU får tillgång till brittisk tullinformation i realtid och har rätt att begära stickprovskontroller.

Många tullar hänger kvar

Strikta tullbestämmelser fortsätter att gälla för varor som är avsedda för EU:s inre marknad. Omkring en tredjedel av den irländska jordbruksexporten har hittills gått till Storbritannien och detta kommer knappast att förändras den närmaste tiden.

Nordirlandsprotokollet har varit ett tungt argument för Storbritanniens utträde ur EU. För att undvika en hård gräns mellan EU-medlemmen Irland och Nordirland, konstruerade förhandlarna en imaginär yttre EU-gräns i Irländska sjön.

Det innebär att tullgränsen går genom Storbritannien. Även efter ett avtal mellan EU och Storbritannien kommer omfattande tullkontroller att återstå. För livsmedel och övriga jordbruksprodukter har lättnader införts.

Tim Cullinan, ordförande för Irish Farmers Association, välkomnar ändå avtalet. Ett avtal är bättre än inget avtal, kommenterade Cullinan. Enligt IFA är ett fungerande handelssystem livsviktigt för irländska bönder.