Stodpers1 2
Inom ramen för landsbygdens stödpersonnätverk finns nio finlandssvenska stödpersoner som kan hjälpa de som behöver stöd. En av dem är Mats Ingves. Det är bättre att ta kontakt än att ligga sömnlös och fundera, säger han.
Jordbruk SLC

Stödpersoner kan hjälpa
om tillvaron är tuff

Upplever du att du har problem och behöver stöd och hjälp? Då kan ett samtal till en stödperson vara ett alternativ. Mats Ingves är en av nio finlandssvenska kontakter som gärna ställer upp och hjälper inom ramen för landsbygdens stödpersonnätverk.

– Det är bara att ringa mig eller någon av de andra stödpersonerna. Det är bättre att söka stöd och hjälp om det finns problem. Vi kan hjälpa på olika sätt, säger Mats Ingves.

För några år sedan beslöt han och hans fru att utbilda sig till stödpersoner som arbetar frivilligt inom ramen för landsbygdens stödpersonnätverk som riktar sig till lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden. 

– Efter att jag blev stödperson har jag tagit emot många samtal. Men de senaste åren tycker jag att antalet kontakter minskat. Det kan bero på projektet ”Ta hand om bonden” som troligen har nått många av våra potentiella kontakter, säger Ingves.

Bra med flera kanaler

Om det är så att det projektet har kunnat hjälpa många ser han som positivt.

– Det är bara bra om det finns flera kanaler att utnyttja. Ett litet problem kan snabbt bli stort om man hamnar ensam med sina tankar. Därför är det så viktigt att söka hjälp och det är bra att det finns möjligheter. Men jag tror också att mörkertalet är stort. Det finns många som borde söka stöd och hjälp men gör inte det. Till dem säger jag att det alltid lönar sig att ta kontakt, säger han.

Vad kan stödpersonerna erbjuda? Ingves berättar att han har haft många olika fall, men understryker att han inte kan gå in på detaljer eftersom han i egenskap av stödperson har tystnadsplikt.

– Det kan handla om utbrändhet eller att pengarna är slut och att äktenskapet i kris eller kras. Eller så kan det bara vara en diskussion om framtiden, ska lantbrukaren satsa eller inte? Det som jag som stödperson kan erbjuda är objektiva tankar och stöd.

Som exempelvis om ekonomin är dålig och räkningar är obetalda.

– Då kan vi fungera som en mellanhand som tar kontakt med banken eller fordringsägare eller myndigheter. Jag har märkt att det mesta går att ordna som att be om förlängning av betalningstid på räkningar. Jag har också varit i kontakt med länsveterinären i samband med granskningar för att diskutera djurböndernas problem, säger han.

1.591 kontakter i fjol

Enligt statistik från landsbygdens stödpersonnätverk ökar antalet kontakter. År 2016 skedde 1.175 kontakter antingen via e-post, samtal eller direkta träffar. Förra året var det antalet 1.591.

– Det ökar, men för min egen del har samtalen minskat. Men det finns som sagt troligen ett samband till projektet ”Ta hand om bonden” för min egen del när det gäller antalet kontakter. Men jag hoppas att alla som har ett behov utnyttjar den här möjligheten för vi kan faktiskt hjälpa, säger Ingves.

Via LPA kan stödpersonerna också information om någon behöver hjälp.

– Det kan handla om personer som inte kommer sig för att ringa och då kan LPA förmedla den informationen till oss. Så man kan säga att vi i vissa fall har någon form av uppsökande verksamhet. Hittills har ingen blivit arg när jag själv har tagit kontakt utan det har varit början på en lösning för dem, förklarar han.

I hela landet har landsbygdens stödpersonnätverk 180 personer som kan hjälpa. Finansieringen sker genom bidrag från Veikkaus. I stödpersonnätverkets organisation ingår också SLC. Följande finlandssvenska stödpersoner finns tillgängliga: Agneta Sviberg, Anne-Maj Bergkulla-Ingves, Henrik Lindström, Kati Juntunen, Lisa Kamis-Nyfors, Marianne Nygård, Mats Ingves, Sture Nygård och Marjo Rantala.

Stödpersonerna lyssnar!

Känner du att du behöver tala med någon om vardagens bekymmer eller om en svår livssituation?
Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns nio svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.
Gå inte ensam och grubbla utan lyft luren till en stödperson som du kan prata med så att ni tillsammans kan söka en utväg ur svåra situationer.
Mera information på http://stodperson.fi.
Svenskspråkiga stödpersoner
Anne-Maj Bergkulla-Ingves
Österbotten
tel. 0400-259 326
 
Mats Ingves
Österbotten
tel. 0400-788 890
 
Lisa Kamis-Nyfors
Österbotten
tel. 050-538 0221
 
Henrik Lindström
Nyland
tel. 0400-310 220
 
Marianne Nygård
Nyland
tel. 044-238 3967
 
Sture Nygård
Nyland
tel. 044-238 3967
 
Kati Juntunen
Åland
tel. 0457-344 9492
 
Agneta Sviberg
Åland
tel. 0457-342 0825
Marjo Rantala
Birkaland
tel. 040-591 1409