Beta2
Det blev familjen Smeds i Petalax som tog hem årets upplaga av sockerbetstävlingen som ordnades av ÖSP:s sockerbetsutskott. Här kontrollerar ombudsman Fredrik Grannas vikten medan Jonathan håller i betan. I mitten hans far Thomas Smeds som är kontraktsodlare för Sucros.
Jordbruk SLC

Smeds i Petalax tog hem
ÖSP:s sockerbetstävling

I fjol gick segern till familjen Hoijar. I år var det kontraktsodlaren Thomas Smeds och sonen Jonathan i Petalax som tog hem segern i ÖSP:s tävling för den största betan. Sockerbetan vägde 7,54 kilo och vann med bred marginal.

– Vi brukar vanligen inte leta efter stora sockerbetor, men en så här stor har vi aldrig hittat tidigare. Det var min lillebror som hittade den, säger Jonathan Smeds, som handhar ansvaret för familjens sockerbetsodling i Petalax.

Jonathan och hans far Thomas Smeds, som är kontraktsodlare för Sucros, tog hem tävlingen för den största sockerbetan som ordnas av ÖSP:s sockerbetsutskott. Vinnarbetans vikt uppgick till hela 7,54 kilo.

– Betan låg i början av ett skifte och en orsak till att den kunde växa sig så här stor var att den hade fått bra utrymme och mycket ljus. Det är precis vad sockerbetan behöver, konstaterar Thomas.

Femton bidrag

Det här var andra året i följd som ÖSP utlyste en tävling för sockerbetsodlarna i nejden. Totalt kom femton bidrag in till Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP, som har hållit i de praktiska bitarna av tävlingen.

– Den här vinnarbetan nådde inte riktigt upp till den som Christian Hoijar vann med i fjol. Men den var ändå i en egen klass för sig och vann med bred marginal. Vi är ganska nöjda med att vi fick in femton bidrag och i slutändan handlar det om en rolig grej, konstaterar Grannas.

Efter att betan togs upp och vägdes har den minskat ungefär ett halvt kilo i vikt.

– Det visar hur viktigt det är att sockerbetsodlarna får leverera i tid. För de tappar i vikt och det blir procentuellt mycket som man förlorar med tanke på de insatser som krävs för odlingen, konstaterar Thomas.

Familjen Smeds har odlat sockerbetor i åtta år och alla nödvändiga maskiner som såmaskin, radhacka och upptagare. Kunskapen kring sockerbetan är med andra ord stor på gården som också bedriver spannmålsodling.

– Vi har haft rätt goda skördar de senaste åren och brukar ligga något över medelskörden. Vi brukar ta upp cirka 50 ton per hektar, men i år blir det inte lika bra skörd på grund av torkan. Växtligheten led av torkan i år och vi hade dessutom några leriga skiften så resultatet blir inte lika bra som tidigare.

– Vi har också haft problem med ogräs, men så är fallet för många andra sockerbetsodlare här i nejden, berättar Jonathan.

Beta4
För andra året i följd ordnade ÖSP en sockerbetstävling. Den största betan som hittades och som skickades in som bidrag vägde 7,54 kilo.

Tar paus om inte priset höjs

De senaste åren har antalet kolleger ökat i takt med att lönsamheten för den här grödan har ökat. Men Thomas är mycket oroad över nästa säsong.

– Det är positivt att fler odlare har fått upp ögonen för sockerbetan som är en intressant gröda. Men med tanke på att gödselpriserna skenar och oljepriset höjs två gånger i veckan så måste Sucros reagera och höja priserna. Om det inte sker är det sannolikt att vi inte odlar sockerbetor nästa år eftersom insatserna är så stora, säger han.

Hur det blir med den saken återstår att se. Just nu gläder de sig åt första priset som är en kryssning med nya Aurora Botnia till Umeå.

– Vi är riktigt nöjda med det priset. När det passar ska vi boka en kryssning för hela familjen, säger Thomas.

På andra plats i tävlingen kom Patrik Groop från Övermark som tog upp en beta på 6,79 kilo medan tredjeplatsen gick till Kristian Bengts från Övermark vars beta vägde 6,68 kilo. Dessa vinner två biljetter var till KAJ:s föreställning Botnia Paradise på Wasa Teater.

Bland alla deltagare utlottades tre fröenheter, dessa vanns av Mats Nordman, Tobias Dahlblom och Thomas Smeds. Som sponsorer för tävlingen fungerade Sucros, Avena Berner, SESVanderHave, Hilleshög, KWS och Strube.