Korg
Livet på landet

Smakupplevelser för välrustade naturvänner

Åland grönskar inte bara på odlingsmarker och i trädgårdsland utan även vid skidskyttebanan i Jomala där 30-talet entusiaster kom till naturguiden Soile Wartiainens vandring bland vårens ätliga vilda växter.

Naturvandringen var en välkryddad ingrediens bland totalt 35 programpunkter och besöksmål under det vårliga jippot Åland Grönskar.

Soile som bland annat har en bakgrund som ekologisk rådgivare vid Ålands Hushållningssällskap har tidigare gjort tiotals liknande vandringar. I söndags regnade det för allra första gången.

– Hoppas ni är rustade för vädret. Annars har jag med mig ett extra paraply, inledde hon.

Reportern var den enda som inte haft förstånd att ta på sig regnkläder och Soile konstaterade belåtet:

– Bra att ni är rustade! På Föglö därifrån jag kommer betyder rustad att man är lätt berusad.

Kunskaper från Karelen

Om vädret och dialekter kan hon skoja, men när det handlar om vilda ätliga växter och naturens rikliga gratisskafferi av örter, kryddor och andra matnyttiga växter är det på fullt allvar och med stor sakkunskap.

Intresset för naturens ätliga växter fick Soile av sin mor Sinikka Wartiainen, som i sin tur hade fått lära sig av sin farmor i Karelen. Naturintresset tycks också gå vidare i arv för med sig på vandringen hade Soile 18-åriga dottern Sigrid Pettersson.

– Så om tio år får ni eller era barn kanske gå på naturvandring med henne.

Många av de ätliga växterna är också välkända medicinalväxter, men den sidan berördes inte närmare under just den här vandringen som arrangerades av föreningen Ålands Natur- och Miljö.

Få giftiga växter

Soile börjar med att berätta om utrustning som kan vara bra att ha med sig och även ge tips om bra litteratur för dem som tycker om att bläddra i böcker i stället för att söka sin information enbart på nätet.

Hon har också ett entydigt grundtips.

– Även om ytterst få växter är direkt giftiga ska man bara ta såna växter som man känner igen. Vänta med de andra tills de blommar så blir det lättare att bestämma vilken växt det är.

Hon påpekar också att det fungerar väldigt bra att skynda långsamt som växtkännare.

– Börja med några växter som ni redan känner till och lär er några nya varje år. Efter fem år kan ni redan ganska mycket. 

Kort hållbarhet för god örtpesto

Deltagarna bjuds också på smakprover av Soiles mikroföretag Solklarts ekologiska pesto gjord på ett stort antal vilda örter. Vi får också lukta på en blandning av torkade trattkantareller och flingsalt.

Pestons ingredienser finns angivna på glasburken och Soile berättar att huvudingrediensen bland de vilda örterna är nässla och skogslök.

– Hur länge håller peston, undrade någon.

– Alltför kort tid för den är så god. Men om man inte äter upp den snabbt klarar sig peston nog cirka tio dagar i öppnad burk som förvaras i kylskåp.

Brännässlan kungen bland ätliga växter

Andra grundläggande tips under vandringen bland ett tiotal ätliga växter är att man bara ska ta de spädaste bladen av exempelvis skogshallon, rönn och hundloka.

Om det inte har regnat nyligen brukar Soile ofta skölja av växterna innan hon torkar eller använder dem..

Den vanliga brännässlan kallar hon ”kungen av ätliga växter” eftersom den innehåller mängder av nyttigheter.

– När man klipper eller beskär ett bestånd av nässlor växer de upp på nytt så att man har spröda små nässelskott till hands från tidig vår ända in i oktober.

Också den ettåriga etternässlan är ätlig. Den har en ljusare och nästan giftgrön färg och bränner enligt Soile tio gånger starkare än den vanliga brännässlan.

– Man bör alltså vara extra försiktig när man plockar den och utrusta sig med handskar och en bra sax.