Maskin & teknik Tema

SLU ska ta fram
standard för svensk trädvård

Träd har stora värden, såväl ekonomiskt, ekologiskt som socialt. Felaktig beskärning eller olämpliga beskärningsmetoder kan leda till att träden utgör risker eller att trädens livslängd förkortas.

– I Sverige finns i dagsläget inga allmänt accepterade riktlinjer för beskärning av träd. Därför tar vi nu fram en standard för att skapa enhetlighet och bättre kvalitet specifikt för trädbeskärning i våra stadsnära miljöer, säger Johan Östberg, ordförande för SIS standardiseringskommitté för trädvård och docent vid SLU.

SIS, Swedish Standards Institute, startar tillsammans med trädvårdsbranschen ett standardiseringsarbete för att bidra till att öka trädens välmående och värde för samhället i stort. Bland deltagarna finns representanter från universitets- och utbildningssektorn, kommuner, myndigheter och arboristföretag.

– Svensk trädvård ligger förhållandevis långt fram i ett europeiskt perspektiv. Med en beskärningsstandard kommer vi kunna utveckla oss vidare och kvalitetssäkra trädvårdsarbetet på ett nytt och objektivt sätt, säger Peter Sandberg, ordförande i Svenska Trädföreningen.

– Vi samlar best practice som vägledning i den här standarden. Målgruppen är dels beställare av trädvårdstjänster som får tydliga definitioner om vad de beställer, dels arboristen eller utföraren som visar att de tillhandahåller en professionell tjänst utifrån allmänt vedertagna metoder, säger Farshad Akhondi, projektledare vid SIS.

Alla verksamheter som beställer eller tillhandahåller beskärningstjänster ska kunna använda sig av standarden. Däribland finns statliga och kommunala trädförvaltare, kyrkogårdsförvaltningar och fastighetssektorn. På utförarsidan är det både arborister och andra professionella leverantörer av beskärningstjänster.

Vid bygg- och anläggningsarbeten på entreprenad är det vanligt att beställaren anlitar en besiktningsman för att kontrollera att arbetet är fackmässigt utfört och att arbetena är utförda enligt det som avtalats i kontraktshandlingarna. En allmänt vedertagen standard för beskärning av träd i stadsnära miljöer kan förenkla ett sådant förfarande och säkerställa att besiktningen sker på objektiva grunder.