Mats Nylund Slc9813 Edit
– De tyska bönderna upplever att regeringen inte lyssnar på dem och medvetet försämrar deras konkurrenskraft. I Finland har vi en kontinuerlig dialog med vår regering, och det största hotet mot vår lönsamhet kommer från marknaden och primärproducenternas låga andel av matens pris, SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund. FOTO: Björn Fagerholm
Jordbruk EU SLC

SLC:s Mats Nylund:
Det är lätt att känna samhörighet
med de tyska bönderna

SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund har, i samband med sin resa till Bryssel förra veckan, träffat Florian Dalstein, platschef i Bryssel för den tyska producentorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV). Nylund har därmed den senaste informationen om händelseutvecklingen i Tyskland, de storskaliga bondeprotester, som just nu äger rum där.

– Ungefär 100.000 tyska bönder eller aktiva inom jordbruksbranscherna har på sätt eller annat varit involverade i de massiva protester som skett över nästan hela landet, säger han.

Ofta har bönderna kört i långa demonstrationståg med traktorer och arbetsmaskiner runt på landsbygden.

– Det är i praktiken fråga om återkommande och pågående demonstrationståg med traktor på den tyska landsbygden men också inne i tätorter och städer, säger Nylund.

Miljö- och klimatrelaterade skatter och avgifter upprör

Det är bland annat olika begränsningar gällande traktorer och hur man beskattar bränsle allt hårdare som upprört jordbrukarna.

– Att höja dieselskatten till traktorer är ingen klimatgärning om det inte finns alternativa bränslen. Och idag finns inga alternativ, säger Nylund.

Den tyska regeringen förhandlar eller diskuterar inte med sina bönder, utan dikterar enbart vad som gäller.

– Det här är den största orsaken till de massiva tyska protesterna och den ilska som nu finns hos de tyska bönderna. Förslaget om fordonsskatt för traktorer tog regeringen Scholz tillbaka, men det som fortfarande upprör bönderna är en hel uppsjö med miljö- och klimatrelaterade lagstiftningsinitiativ eller direkta skatter och avgifter som de försökt lansera, där skattehöjningen på jordbruksdiesel var den utlösande faktorn för aktionerna. En orsak till att regeringen gör det är också rent ekonomisk. Regeringen Scholz kämpar med ett stort underskott på grund av att man fick tummen ner i den tyska förbundsrepublikens författningsdomstol för att använda medel reserverade för coronakrisen till klimatåtgärder, säger Nylund.

Bönderna har ett brett stöd i samhället

Hur som helst så stöder en majoritet av det tyska samhället de protesterande bönderna.

– Enligt Florian Dalstein och DBV stöds protesterna av två tredjedelar av den tyska befolkningen. Andra yrkesgrupper har på förhållandevis bred front också slutit upp för att stöda dem, till exempel slaktare, bagare, mjölnare och bryggare, säger Nylund.

SLC och Mats Nylund fortsätter att kontinuerligt hålla koll på läget i Tyskland.

– De tyska bönderna upplever att regeringen inte lyssnar på dem och medvetet försämrar deras konkurrenskraft. I Finland har vi en kontinuerlig dialog med vår regering, och det största hotet mot vår lönsamhet kommer från marknaden och primärproducenternas låga andel av matens pris.

– Det är ändå lätt för mig som finländsk bonde att känna samhörighet med de tyska bönderna i deras förtvivlan, avslutar Nylund.