Pia Franzen
SLC Nylands nya ungdomsombud Pia Franzén jobbar med att skapa sammanhållning bland ungdomarna, bland annat genom att ordna olika träffar och evenemang.
Jordbruk SLC

SLC Nylands ungdomsombud:
”Jag är uppvuxen i en fårbox”

SLC Nylands nya ungdomsombud heter Pia Franzén och är hemma från Tenala. Hon är utbildad agrolog från YH Novia och studerar för närvarande vidare för högre högskoleexamen vid Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK, därifrån hon utexamineras den sista maj.

– Jag brukar säga att det nog var grannens lamm som fick mig att välja att studera till agrolog, säger Franzén, som har hjälpt till med fåren på granngården ända sedan hon var barn.

Hennes drömjobb är egentligen får- eller mjölkkoskötsel och hon har också länge funderat på möjligheten att någon gång i framtiden grunda eget företag och jobba som avbytare.

”Givande jobba med ungdomar”

Franzén efterträdde Emmi Nurmi som ungdomsombud för SLC Nyland i början av april. Utöver 1-2 dagar i veckan på SLC jobbar Franzén sedan två år tillbaka som timlärare i husdjurhållning vid Novia i Ekenäs.

– Jag råkade se SLC Nylands ansökan av en slump och tyckte att jobbet verkade intressant. Det har varit väldigt givande att jobba med de studerande på Novia och jag tycker om att se hur de utvecklas. Jobbet på SLC Nyland handlar också om ungdomar, men här är man på en mer jämlik nivå eftersom jag inte har en lärarroll, funderar Franzén.

Som ungdomsombud jobbar Franzén med att skapa sammanhållning mellan ungdomarna.

–Jag skall bland annat se till att de träffas och umgås. Det är viktigt att man får dela tankar och åsikter med likasinnade.

Sommarträff i juni

Franzén deltar också i ordnandet av olika evenemang. Först i turen är en sommarträff för ungdomarna den 7 juni.

– Och så jobbar jag med att planera en generationsväxlingsdag som SLC Nyland ordnar i höst. Tillsammans med MTK- Häme, MTK-Uusimaa och SLC Nyland arbetar jag också med BOOSTI-projektet, som gäller utbildning och ungdomsträffar över språkgränserna.

Pia Franzén är oftast på SLC Nylands kansli på måndagar och nås per e-post på adressen: pia.franzen@slc.fi.