Jordbruk SLC

SLC Nylands styrelse diskuterade
gäss och medlemsavgifter

SLC Nylands styrelse sammanträdde på tisdagen till sitt sista möte i nuvarande sammansättning. Mötet hölls som så kallat hybridmöte där de flesta deltog på plats på Vanda Lantbruksmuseum och en del på distans via Teams.

De omfattande skador som stora skaror vitkindade gäss orsakat på höstsådda skiften väckte igen diskussion och krav på åtgärder. Bland annat togs upp frågan om skadade skiften kan beaktas som växttäcke i höstanmälan, som skall lämnas in senast 28.10, och vid eventuell övervakning.

Det skulle vara verkligt oskäligt om odlare som råkat ut för skador även skulle sanktioneras för dessa. NTM-centralen har efter att frågan nyligen togs upp i odlarrådet utrett saken med Livsmedelsverket, som nu bekräftat att områden som förstörts av gässen nog godkänns som växttäcke. Det är dock skäl att i skiftesanteckningarna notera skadorna.

På mötet behandlades bland annat förslag till medlemsavgifter och budget för 2022. Det fördes en diskussion om medlemsavgifterna och trycket på förhöjning av avgifterna och hur det inverkar på gårdsnivå.

Ordförande Thomas Antas konstaterade att arbetsutskottet föreslår att man i budgeten för 2022 utgår från en höjning av grundavgiften med 10 euro och oförändrade arealavgifter. Det skulle finnas ett behov att höja medlemsavgifterna betydligt mer, men i rådande lönsamhetskris föreslår man att en förhöjning av arealavgifterna skjuts fram ett år och att man avstår från att nu höja mötesarvodena.

I diskussionen ansågs att medlemsavgifterna är mycket skäliga och att det nog skulle vara motiverat att höja medlemsavgifterna och mötesarvoden. Föreslogs att man även kunde höja arealavgiften för åker med 10 c/ha för att stärka förbundets ekonomi och intressebevakning. Förslaget understöddes.

Efter röstning godkändes att till höstmötet föreslå endast en liten förhöjning av grundavgiften för 2022 och att förelägga budgeten för höstmötet enligt arbetsutskottet förslag.

Styrelsen diskuterade även kostnads- och lönsamhetskrisen inom jordbruket och möjliga åtgärder. Utvecklandet av odlingskontrakt och samarbete inom andelslag och producentorganisationer förespråkades för att på sikt kunna förbättra jordbrukarnas ställning och möjligheter att få ut ett merpris för sina produkter.

Det framhölls att jordbrukarna trots årets svaga skördar och kraftigt stigande produktionskostnader har kunnat tillgodose industrins behov av inhemsk råvara. För att kunna fortsätta leverera högklassig råvara behöver producentpriserna över hela linjen stabiliseras på en tillräckligt hög nivå och kostnaderna hållas i styr.

Och vill man öka odlingen av till exempel oljeväxter och proteingrödor behövs det klara signaler om detta. Mängder som behövs, kvalitetsvillkor och prisnivå måste presenteras i tillräckligt god tid, så att odlarna hinner reagera då man gör upp sina odlingsplaner.