Minimurvel 1 B Webb
Med gemensamma krafter når man bästa resultat. Ove Ljungqvist, till höger, berättar att han fått mycket draghjälp med marknadsarrangemangen av Skogscentralen som här representeras av Patrik Majabacka. Det är Ove som har idéerna medan vi har muskler och nätverk, säger Patrik.
Skogsbruk Livet på landet Tema

Skogsmurvlar sammanstrålade i Solf

För tredje gången på fyra år har Ove Ljungqvist arrangerat en mini-skogsmurvelmarknad på ett av sina skogsskiften i Solf, Korsholm.
– Första gången jag ordnade marknaden gjorde jag det för att visa hur mycket skogen sysselsätter olika entreprenörer, säger han.

I årets version av mini-skogsmurvelmarknaden deltog 22 utställare. Målgruppen var främst skogsägare och maskinföretag, men naturligtvis var alla intresserade välkomna att besöka skogsevenemanget som är helt gratis. Den som försöker hitta en lukrativ orsak till att Ove Ljungqvist, importör och återförsäljare för LogMax Finland, ordnar en mini-marknad på sina ägor och bjuder in aktörer från skogsbranschen lär söka förgäves.

Patrik Majabacka, expert på bioenergi och bioekonomi vid Skogscentralen, förklarar:

– Ove är privatperson och arrangör och det gör skillnad jämfört med andra mässor. Det är lätt för honom att få folk att ställa upp på dessa evenemang, eftersom de flesta känner till Oves engagemang för bygden. Alla vill vara med och dra åt samma håll, det är frågan om en win-win situation för alla som deltar.

Och fortsätter:

– Framför allt är det här ett socialt evenemang där folk träffas, snackar, samarbetar och knyter nya kontakter.

Det bjuds på kaffe och plättar som Kati Källman från Korsholms 4H steker åt besökarna, korven däremot får man trä på en sälgpinne och själv grilla vid en lägereld.

Tidigare år har mini-skogsmurvelmarknaden ordnats i december och därför blivit något av en julmässa, men i år flyttades tidpunkten till medlet av oktober för att vädret skulle vara varmare.

Minimarknad och minimässa

Den första mini-skogsmurvelmarknaden Ove ordnade var mest ett test och han blev ordentligt överraskad över hur många som var intresserade.

– Jag trodde att det kanske skulle komma en 7-8 utställare, säger han. Men det kom mer än tjugo utställare och över 200 besökare.

– Andra gången hade vi fokus på barn och kvinnor som vi vill få ut i skogen, fortsätter han. Då hade vi över åttio utställare och cirka 800 besökare.

I fjol blev det ingen skogsmarknad, vilket inte betyder att Ove vilade på lagrarna. I stället ordnade han ett annat mini-evenemang; en minimässa med fokus på arbetarskydd på begäran av ÖSP:s lokalavdelning i Solf.

– Från början var det tänkt som ett evenemang om arbetarskydd gällande manuell skogshuggning och annat som gäller självverksamma skogsbrukare, berättar Ove.

Hur det nu blev så kom minimässan att växa och även innefatta jordbruk och privata verkstäder som många bönder har hemmavid. Det gavs även utrymme åt fritidsverksamhet, något som i princip angår alla familjer.

Nytt för i år är att mini-skogsmurvelmarknaden inte enbart består av utställning av maskiner och andra skogsrelaterade objekt. Här finns även plats för maskindemonstrationer av bland annat en avverkningsmaskin och en flistugg.

Men lika viktiga som skogsarbete, uppvärmning med förnybara källor och entreprenörers stora maskiner är också de mjukare värden som skogen tillför i form av jakt och rekreation samt bär, svamp och ticka.

Minimurvel 5 B Webb
Arbetsdemonstrationen och fällningen av två höga granar på begränsat område gick enligt regelboken. Magnus Rådström är certifierad professionell trädklättrare som har fått sin utbildning vid Arboristskolan i Skåne.

Riskbedömning och sektionsfällning

En av de mer manuella arbetsdemonstrationerna, sektionsfällning av två stora granar, stod Magnus Rådström från Maxmo för.

Magnus, som ursprungligen kommer från Stockholm, grundade sitt företag Castor Tree Works när han flyttade till Österbotten för något över två år sedan. Han är certifierad professionell trädklättrare och har fått sin utbildning vid Arboristskolan i Skåne.

– Jag fäller träd i urban miljö och hjälper till med problemträd som växer i närheten av hus, elledningar eller planteringar, berättar han. Det finns gott om jobb, men jag har utrymme för mer.

Magnus sektionsfällning av Oves granar på ett begränsat område går helt enligt regelboken. Med hjälp av spikskor och rep klättrar han upp och avlägsnar samtidigt alla grenar på vägen. Väl uppe kapar han av toppen med motorsåg innan han klättrar ner en bit och med hjälp av repet svingar sig över till nästa fällningsobjekt.

Arbetet är ett riskjobb som kräver god kondition. Innan en sektionsfällare beger sig upp i trädet görs det en riskbedömning av bland annat trädets löv, kronans volym, döda grenar och så ser man efter om det finns angrepp i form av röta, ticka eller svampar, vilket betyder att trädet börjar bli sjukt.

– Om man funderar på att ta bort ett träd är det bättre att fälla det medan det ännu är hyfsat friskt, säger Magnus. Då blir det en stabil och säker fällning.

Minimurvel 3 A Webb
I samma veva som Magnus Rådström flyttade från Stockholm till Maxmo för drygt två år sedan grundade han sitt egna företag. Hans arbetsuppgifter går ofta ut på att sektionsfälla träd i urban miljö. Magnus sysslar även med trädvård och klättrar då upp i träd för att beskära och göra om dynamiken i trädkronorna.