Betodling 1 Okt2018
Christian Hoijar demonstrerade den sexradiga Vervaet 17 T-upptagningsmaskin som han och Martin Hoijar har anskaffat från Holland i år. Maskinen har en tankkapacitet på 17 ton.
Jordbruk Maskin & teknik

Sexradig Vervaet 17T-upptagningsmaskin visades upp på maskindag

I grått men ovanligt milt oktober togs det upp sockerbetor för fulla muggar i Helsingby. Sockerbetsodlarna Martin och Christian Hoijar har effektiverat sin upptagningsteknik under det här året.

Martin och Christian Hoijar ställde sina sockerbetsfält till förfogande när Strube, Edenhall och Sucros arrangerade en maskindemonstrationsdag i Helsingby den 11 oktober.

Christian Hoijar satt i förarhytten och styrde dagens demonstrationsobjekt med van hand över de vidsträckta fältytorna.

Odlarduon Hoijars nyförvärvade upptagningsmaskin är en sexradig Vervaet 17T. Den hyttcentrerade tekniken är ett mera effektivt alternativ i skördetider.

– Det är första säsongen som vi använder den här upptagningsmaskinen. Priset för en ny maskin ligger på 450.000 euro. Vi har hämtat fordonet från Holland, säger Martin Hoijar.

– Den har fungerat mycket bra. Maskinen har en tankkapacitet på 17 ton och när den är fullastad är den totala vikten 36 ton, säger Christian Hoijar.

Varm höst inverkar positivt på slutresultatet

Martin och Christian Hoijar har varit sockerbetsodlare sedan mitten av 1990-talet. Deras verksamhet som i tiderna inleddes med 20 hektar har med tiden femfaldigats.

– För närvarande är vår sammanlagda odlingsyta cirka 100 hektar, säger Christian Hoijar.

I slutet av den andra veckan i oktober arbetades det i intensiv takt i Hoijars sockerbetsfält. Avsikten var att få den aktuella höstskörden under kontroll.

– I början av den här odlingssäsongen såg det ganska dåligt ut. Men på slutet har det gått i en bättre riktning och slutresultatet blir trots allt hyggligt. Regnet och värmen på höstkanten har betytt mycket. Dessutom har vi haft mera tid på oss eftersom sockerfabriken har startat senare än normalt, säger Martin Hoijar.

Hur är det med lönsamheten inom dagens sockerbetsodling?

– Lönsamheten kan sägas vara något bättre än på spannmålssidan. Men å andra sidan medför sprutningar och kontroller under sommarmånaderna att det sammanlagt går det åt mera tid och arbete, säger Martin och Christian Hoijar.

Betodling 2 Okt2018
Christian Hoijar och Martin Hoijar från Helsingby är en av tre kvarvarande sockerbetsproducenter i Korsholm. Med på bilden är också Christians barn Noah och Matheo.

Obligatoriskt att leverera rensade sockerbetor

– Nytt för i år är det har blivit obligatoriskt att leverera rensade sockerbetor till fabriken. Vi har redan i 20 år valt att rensa våra produkter och för det ändamålet har vi byggt en egen renslastare, säger Martin Hoijar.

Martin Hoijar framhåller att det skulle behövas fler sockerbetsodlare i Österbotten. Det rör sig om en nisch som har gått kraftigt bakåt i kölvattnet efter EU:s sockerreform och andra negativa milstolpar.

Ännu för ett par decennier sedan fanns det ett hundratal aktiva österbottniska sockerodlare- varav 25-30 enbart på Söderfjärden. Idag är antalet nere i 10-15. Den nordliga gränsen för österbottnisk sockerbetsproduktion har förflyttats söderut, från Bennäs till Pensala.

– Det finns numera endast fem verksamma sockerbetsproducenter kvar i Korsholm. Det är vi, Roger Paro, Fredrik Ström, Johan Hemming och Osvald Jåfs, säger Martin Hoijar.

– Det skulle definitivt behövas fler sockerbetsodlare, betonar Hoijar i samma veva.

På sistone har några nya aktörer kommit med i bilden i Österbotten. En av dem är Övermarksproducenten Kristian Bengts.

Från 11.000 till 15.000 hektar?

Markus Sjöholm från Strube sade i samband med demonstrationsdagen i Helsingby – som lockade ett 60-tal deltagare – att det finns en målsättning om att öka den totala sockerbetsproduktionen i Finland.

Målet är att rekrytera 200 nya finländska sockerbetsodlare framöver. Vad gäller den uppodlade arealen eftersträvas en tillväxt från cirka 11.000 hektar till 15.000 hektar.

– I år testas sockerbetssorten Celcius på den finländska marknaden för första gången. Trots att vissa problem med bladfläckar har förekommit är det fråga om en relativt resistent sort, säger Sjöholm.

Inför nästa säsong är beskedet om huruvida den finländska sockerbetsindustrin beviljas undantagslov från förbudet mot användning av neonikotinoider eller inte en synnerligen intressant fråga.

– Ett besked väntas i december, säger Sjöholm.

Ännu apropå dagens maskindemonstration. Hur pass vanliga är sexradiga upptagningsmaskiner av modell Vervaet 17 T?

– Nere på kontinenten är den modellen ganska vanlig i sockerbetsvärlden. I Finland är tekniken sällsynt tillsvidare. Förutom exemplaret till Helsingby har vi sålt några maskiner till producenter i Björneborgs- och Säkylätrakten hittills, säger Torbjörn Nyberg från Edenhall.

Betodling 3 Okt2018
Markus Sjöholm från Strube informerade om sockerbetsodling men också om vete- och ärtodling i samband med maskindemonstrationen i Helsingby.