Rotkapare 1 Webben
När det blev blidväder i februari började rotvältorna delvis falla tillbaka när Roger Vestling hade kapat av de liggande trädstammarna.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Tema

Rotkaparen Roger
rensar efter ”röjarstormen”

Roger Vestling går rent bokstavligt till roten med det onda efter stormen Alfrida som ”röjde” katastrofalt i de åländska skogarna. Med sina två motorsågar kapar han loss tusentals stammar från rotvältorna så att skogsmaskinerna behändigare och snabbare kan kapa stockarna till timmer eller massaved.

Hans jobb som ”rotkapare” är både farligt och tungt. Ännu värre blev det när Åland under en enda helg för ett par veckor sedan fick ytterligare ett par decimeter snö. Ålands snötäcke blev då en halv meter djupt jämfört med ”bara” cirka trettio centimeter i vissa delar av Lappland.

– I somras hade Åland den svåraste torkan i landet. I vintras hade vi den värsta stormen och sen fick vi den mesta snön, konstaterar Mikael Berglund, som är den åländska skogsvårdsföreningens skogsbruksinstruktör för norra Åland och hela den åländska skärgården.

Extrasåg hjälper när svärdet ”nyper fast”

I normala fall arbetar Roger Vestling mest med vanlig skogsröjning och gallring, men i vinter har han fått specialisera sig på att kapa loss trädstammar från de tiotusentals rotfällen som finns runt om på Åland.

Han jobbar mest med en sextio kubiks motorsåg och ett förlängt femtio centimeters svärd. Vanligtvis gör han först ett underkap, alternativt ett instick i trädstammen.

– Underkap och instick gör jag för att minska risken för sprickor i timret. Insticken lyckas oftast bäst när man sågat en stund så att kedjan inte längre är som allra skarpast, förklarar han.

Också för den som är van att hantera en motorsåg händer det ibland att svärdet ”nyper fast”. Därför har han alltid med sig en mindre, femtio kubiks motorsåg, för att säkert kunna få loss en såg som fastnat.

Kedjorna vässar han färdigt hemma på kvällen så att han kan byta dem flera gånger under en arbetsdag.

– Kedjorna vässar jag hemma för stammarna drar med sig jord och stenar som smutsar ner virket. Rotkapningarna ger mycket hårdare slitage på kedjor än normalt skogsbruk. Den senaste månaden har det gått åt nästan trettio liter kedolja och det är nog ganska mycket.

Rotkapare 2 Webben
Det blev många dagars jobb för Roger Vestling på ett fem hektars skogsskifte som stormen Alfrida ödelagt i Jomala Ödanböle. Sedan stammarna med motorsåg sågats loss från rotvältorna kan skogsmaskiner i bästa fall kvista och kapa mer än tusen träd på en arbetsdag.

Skyddskläder kan också behöva bytas

För den som jobbar i skogen är det självklart att använda hjälm med hörselskydd och andra skyddskläder inklusive skor med förstärkta tåhättor.

Skyddskläderna behöver också bytas ut emellanåt för att tåla plötsliga kast av motorsågen mot armar eller ben.

Den myckna snön som kommit den här vintern försvårar skogsarbetet på många sätt. Redan det att längs smala skogsbilvägar komma nära hyggesplatsen kan vara svårt och ännu värre är det att hitta ett ställe där man kan parkera bilen utan att blockera vägen för stockbilar.

Sen ska man i djup snö pulsa fram till arbetsplatsen bärande på två motorsågar, bränsledunk och dessutom ryggsäck med verktyg och mat för kaffepauser.

– Under den första timmen brukar jag undvika att arbeta allt för intensivt för att inte bli svettig och våt. Då börjar man snabbt frysa om man senare under dagen vill ta en paus för mat eller annat.

– Redan om man med handskar på händerna borstar bort snön där man ska såga i trädet får man snabbt kalla fingrar, påpekar Vestling.

Nu i vinter väljer han också att göra kortare arbetsdagar i skogen eftersom det är lättare att begå misstag när man är trött.

Hjälp från Närpes

När reportaget gjordes hade Roger också hjälp av sin far Sven Vestling från Närpes. Pappa Vestling som är en van skogsarbetare passade tydligen på att besöka sin son när han visste att det fanns gott om skogsarbete på Åland.

– Han är nog helt frivilligt här i skogen. Han kan inte stilla sitta hemma i soffan. Då skulle han han i stället börja snickra eller göra något annat, förklarar Roger.

Och pappan säger inte emot.

– Jag köpte min första motorsåg när jag var tretton år och nu är jag sjuttio, säger Sven innan han på nytt startar sågen.

Rotkapare 3 Webben
Sven Vestling från Närpes passade på att komma till Åland när han visste att det i åländska skogar fanns mycket jobb för motorsågen.