Jordbruk

Rekordmånga ansökningar om
ersättning för skador som
förorsakats av fridlysta arter

Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade ut bidrag till ett belopp av sammanlagt ca 1,47 miljoner euro som ersättning för skador som förorsakades av fridlysta djur 2018. Merparten av ersättningarna, drygt 1,41 miljoner, beviljades för skador på jordbruket.

Överlägset mest ersättningar betalades för de skador som vitkindade gäss orsakat jordbruket, ca 1,1 miljoner euro. För de skador som förorsakats fiskodlingsanläggningar betalades det ut ca 35.200 euro i ersättning.

De största bidragen betalades ut inom områdena för NTM-centralerna i Norra Karelen (ca 1,02 miljoner), Sydöstra Finland (ca 167.700 euro) och Egentliga Finland (ca 113.000 euro).

Dessutom betalades det sammanlagt ut ca 806.100 euro i separat ersättning till renbeteslagen för de skador som kungsörnar orsakade renhushållningen 2018. De ersättningar som betalas för skador som drabbat renhushållningen baserar sig på kalkylerad skada, och ersättningar betalas enligt hur kungsörnarnas häckning har lyckats inom renskötselområdet.

Antalet ersättningar som betalas för skador som fridlysta fåglar orsakar jordbruket har ökat stadigt under 2010-talet. Majoriteten av de ansökningar om bidrag som NTM-centralerna tar emot varje år gäller skador som fridlysta fåglar orsakat jordbruket. Orsaken till ökningen är i synnerhet att bestånden av fridlysta fågelarter har vuxit och att fåglarnas flyttbeteende har förändrats.

Tidsfristen för ansökan om bidrag från NTM-centralerna när det gäller skador som fridlysta arter orsakat 2019 gick ut vid utgången av december 2019. Ansökan om ersättning kan dock lämnas in ända till utgången av maj 2020 i sådana fall där skadan kan konstateras först våren 2020.

Ny lag om ersättning bereds

Miljöministeriet inledde i början av året en revidering av naturvårdslagstiftningen. I samband med revideringen kommer det att beredas en ny lag om förfarandet för ersättning och förebyggande av skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen.

– En ny lag behövs, eftersom i synnerhet de skador som orsakas av fridlysta fåglar har ökat under flera års tid. Skadorna beräknas öka också i fortsättningen till följd av den globala uppvärmningen. Det är viktigt att utveckla det förebyggande arbetet och göra ersättningsförfarandena tydligare. På detta sätt kan man bättre samordna artskydd och bedrivande av näringsverksamhet, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

Avsikten är att regeringens proposition ska överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2020.