Jordbruk

​Regeringen tryggar verksamheten för landsbygdsföretagen samt jordbruket och fiskerinäringen

Enligt regeringens andra tilläggsbudgetproposition 2020 uppgår stödet till landsbygdens lantbruks- och trädgårdsodlingsföretag till 30 miljoner euro. Fiskerinäringsföretag får ett anslag på 10 miljoner euro. Vidare bereder man sig på att borgensansvaret för statsborgen för gårdar ökar och att det behövs stöd för vattentjänsternas verksamhetsförutsättningar.

- Det är viktigt att alla coronadrabbade företagare har samma utgångsläge. Regeringens tilläggsbudgetproposition innebär att företagen inom landsbygden och fiskerinäringen får krisstöd, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C).

Jord- och skogsbruksministeriet bereder med stöd av statsunderstödslagen en förordning av statsrådet om krisstöd till företag på landsbygden.

Fiskeriet, Makera och vattentjänster

Coronavirusepidemin orsakar också fiskerinäringsföretagarna motsvarande ekonomiska svårigheter som för företagare i andra branscher. Krisstöd kan betalas till mikroföretag, små och medelstora företag och storföretag som bedriver företagsverksamhet inom fiskerinäringens värdekedja (fiske, vattenbruk, förädling och försäljning). Stödet till fiskerinäringsföretag uppgår till 120 000 euro per företag.

Till Gårdsbrukets utvecklingsfond (Makera) överförs 6,5 miljoner euro för beredskap för att borgensansvaret för statsborgen som beviljas av medel ur gårdsbrukets utvecklingsfond ökar och för att borgensförlusterna eventuellt ökar.

För utgifterna för användning och vård av vattentillgångar beviljas ett tillägg på 1,35 miljoner euro. Genom tillägget tryggas verksamhetsförutsättningarna för vattentjänsterna under coronaepidemin genom att vattentjänstverk och andra aktörer inom vattentjänsterna stöds till exempel när det gäller att avhjälpa bristen på personal samt genom att närings-, trafik- och miljöcentralernas resurser inom vattentjänsterna temporärt stärks.