Tema

Rättelse gällande
naturvårdsvall och andra vallar
i förra veckans stödtema

Rättelse gällande naturvårdsvall och andra vallar: I Landsbygdens Folks tema ”Stödansökan 2024” i LF 10.5 ingick information om naturvårdsvall som måste preciseras, närmast gällande skillnaden mellan stödområdena AB och C.

I stödvillkoren står det att stöd för miljösystem som gäller naturvårdsvallar, gröngödslingsvallar och mångfaldsväxter kan beviljas för sammanlagt högst 25 procent av gårdens areal som berättigar till direktstöd, men inom stödområde C kan stöd för miljösystem för naturvårdsvallar beviljas för högst 10 procent av gårdens areal som berättigar till direktstöd. Det är alltså den sista delen av texten som nu korrigerats så här (hela den korrigerade artikeln finns alltså här):

Stöd för miljösystem

- Ettårig förbindelse, 0-4 åtgärder kan väljas per år.

- Miljösystemstödets naturvårdsvall, gröngödslingsvall och mångfaldsväxter: stöd betalas för högst 25 %.

- Växtbeståndet ska anläggas senast 30.6.

1) Växttäcke vintertid, 50 €/ha. 

2) Naturvårdsvall (NVV), max 25 %, OBS! på C-området max 10 %, 65 €/ha

3) Gröngödslingsvall max 25 %, 80 €/ha

4) Mångfaldsväxter max 25 %, 300 €/ha

För åtgärderna 2-3 betalas stödet totalt för högst 25 procent (av gårdens sammanlagda areal som berättigar till direktstöd) på mångfaldsväxter, naturvårdsvallar och gröngödslingsvallar (OBS! på C-området max 10 % naturvårdsvallar).

Med naturvårdsvallar, gröngödslingsvallar och mångfaldsväxter kan man uppfylla villkorlighetens minimi växttäcke (33 %) samt miljösystemstödets växttäcke vintertid.

Eurobeloppen som anges i texten är Livsmedelsverkets uppskattningar (maximi).