Jordbruk Globalt

Presidentbyte i Brasilien
blir ny chans för Mercosur

Brasilien har valt ny president. Vänsterns kandidat Luiz Inácio Lula da Silva segrade knappt över den sittande presidenten Jair Bolsonaro. Valet av Lula ger EU nytt hopp för ett samarbete med den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

Lula segrade över den högerpopulistiska kandidaten Jair Bolsonaro med 50,9 procent av rösterna mot 49,1 procent för motståndaren. Lula har redan erfarenhet av jobbet. Han var president i Brasilien mellan åren 2003 och 2011.

Därefter präglade Bolsonaro Brasiliens politik. Bolsonaro blev snabbt ökänd som populist och politiker med förkärlek för avverkning av regnskogar. Detta skadade regeringens rykte i Europa, där man snabbt tog avstånd från Brasiliens skogspolitik.

Flera EU-regeringar har skarpt kritiserat Bolsonaros skogsskövlingar och våldshandlingar mot ursprungsbefolkningen i Amazonas med omgivningar. I synnerhet Frankrike har gått ut med häftiga anklagelser mot Bolsonaros regim.

Regeringarna i Österrike, Nederländerna, Frankrike, Irland och Luxemburg har tidigare sagt ifrån att de inte accepterar ett avtal med Bolsonaro. Attityderna gentemot socialdemokraten Lula är betydligt gynnsammare.

Lula har signalerat intresse för förhandlingar mellan Brasilien och EU. Parallellt kräver han förändringar i det redan undertecknade fördraget mellan EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur, som består av Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay.

Enligt Lula måste delar av avtalet förhandlas på nytt. Den nya presidenten vill marknadsföra Brasilien som ett modernt industriland med nya teknologier. Detta kan bli en utmaning för EU, som måste förnya sina exportambitioner.

EU har inget annat val än att skärpa sig för att klara konkurrensen med bland annat Kina och USA. EU måste erbjuda både ny teknik och ett effektivt jordbruk. I Sydamerika har genmodifiering redan börjat slå igenom medan EU inte kommer vidare.

Parallellt har Lula lovat att sköta relationerna till den brasilianska ursprungsbefolkningen och skona regnskogarna. En rad exportintresserade EU-länder hoppas att äntligen få tillträde för sina exportprodukter till marknaderna i Sydamerika.

Tjeckien, Sverige och Spanien står redan i startgroparna. De tre länderna har avgjorda fördelar i form av EU-värdländer, Tjeckien innehar det roterande värdskapet denna höst. Efter nyåret fortsätter Sverige medan Spanien tar över hösten 2023.