Jordbruk

Praxis för dispenser
för rovdjursjakt ska
utvecklas av expertgrupp

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en expertgrupp med uppgift att utveckla praxis för dispenser för jakt på varg och andra stora rovdjur. Arbetsgrupp inleder sin mandatperiod den 1 april.

Expertgruppen har till uppgift att utarbeta ett förslag till förordning som gör det smidigare att bevilja skaderelaterade dispenser för stora rovdjur.

Gruppen ska också lägga fram förslag för att möjliggöra dispenser i stamvårdande syfte. Dessutom ska arbetsgruppen föreslå hur bedömningen och skötseln av stora rovdjursbestånd kan utvecklas. Lösningarna kan vara ändringar i lagstiftningen, förvaltningen eller praxis.

Skaderelaterade och stamvårdande dispenser för jakt på stora rovdjur beviljas av Finlands Viltcentral. Också polisen har tillstånd att avliva stora rovdjur, om djuret utgör ett hot mot människans säkerhet eller orsakar någon annan betydande skada.

Förfarandet för beviljande av skaderelaterade dispenser upplevs för tillfället som alltför svårt ur den skadelidandes synpunkt. Under den senaste tiden har behandlingen av stamvårdande dispenser stannat antingen hos tillståndsmyndigheten eller i förvaltningsdomstolen.

– Vid ministeriet måste vi även vända på den här stenen och ta reda på vilka nationella lösningar som kan göras inom ramen för den nuvarande EU-lagstiftningen i fråga om praxis för dispenser. Dessutom fortsätter vi att aktivt påverka kommissionen i syfte att ändra EU-lagstiftningen, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

På grund av de utmaningar som nu ska lösas är medlemmarna i expertgruppen främst sakkunniga inom juridik. Expertgruppens mandatperiod är 1.4.2024-15.10.2024. Planen är att gruppen ska lämna en halvtidsrapport senast den 15 juni och ett förslag till ändringsförordning som kan träda i kraft den 1 juli 2024.

Som ett separat projekt har ministeriet börjat bereda en lagändring som underlättar beviljandet av dispenser för jakt på hybridvargar.