Grimme
Grimme CS 140 Combistar kan vara en möjlighet för potatisodlare med lerjord.
Maskin & teknik

Potatis för alla
oberoende av jordmån

Förr var endast potatisodling ägnat åt de lantbrukare som hade sandjord och stenfritt. Nu är det historia då i stort sett alla som vill kan odla potatis med hjälp av ny teknik.

Det heter sensträngläggare och egentligen handlar det mest om att få bort lerklumpar från potatiskuporna. Det finns flera fabrikat på marknaden och Grimme är en av dem. De har bland annat en maskin som heter CS 150 Combistare och som har stjärnvalsar för att få bort knutor och jord. 

– Stjärnvalsar är effektivare än mattor men det krävs att traktorföraren är med. Det gäller att hålla koll på jorden som kommer ut från det tvärgående bandet, säger Søren Tougård, supportsäljare på Grimme. 

Han berättar att efterfrågan ökat rejält på stensträngläggare i både Sverige och Danmark och att anledningen är att stärkelseodlingen ökat i båda länderna och att potatis odlas på allt tuffare jordar. 

Genom att först kupforma och sen köra med en stensträngläggare förvandlas en åker med sten och lerknutor till en bädd av porös och jämn jord inför potatissättningen. Stensträngläggaren har dock inte så stor kapacitet. Man kör cirka 0,5 hektar per timme.

Det finns en del stensträngläggare på marknaden och en av dessa är Grimme CS 150 Combi Star. Den har sju rader stjärnvalsar vilket är ett effektivt sätt att skilja jord från klumpar och sten. Med det gäller att traktorföraren är med och reglerar farten för att det ska bli bra. Den som önskar ett enklare arbete ska välja en maskin med mattor.

Avståndet mellan stjärnvalsarna kan justeras och maskinen har centralsmörjning för lager och kedjor. På Grimme ser man ett ökande behov av stensträngläggare och förutom nya säljer de totalrenoverade med garanti.