Jordbruk EU Globalt

Portugal pressar på
EU-avtal med Mercosur

Handelsavtalet mellan EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur står sedan länge på sparlåga. Förhandlingarna ligger nere. EU:s nya ordförandeland Portugal försöker nu pressa fram ett avtal, men åtminstone fyra medlemsländer ställer sig på tvären.

Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva efterlyser klarhet. EU slöt redan i juni 2019 ett handelsavtal med Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay men några EU-länder vägrar att godkänna texten i sin nuvarande form.

Åtminstone fyra länder har i praktiken redan avskrivit avtalet med hänvisning till Brasiliens hantering av de ömtåliga regnskogarna i Amazonas. Den sydamerikanska exporten av nötkött och andra billiga jordbruksprodukter till EU är också ett problem.

Kommissionen har försökt pressa regeringarna i de fyra mercosurländerna till förpliktelser, som skulle förbättra skyddet av regnskogarna och klimatet. Detta borde övertyga de mercosurkritiska EU-länderna att dra tillbaka sina hot om ett veto.

Samtliga EU-länder måste emellertid rösta för handelsavtalet för att det ska träda i kraft. Det tyska EU-ordförandeskapet såg ingen chans till ett genombrott under hösten 2020 och lade hela frågan på is tillsvidare.

Det portugisiska ordförandeskapet försöker nu mobilisera krafterna. Enligt planerna ska kommissionen försöka finna en lösning för avverkningarna i Brasilien, som ofta uppges vara en förevändning för den europeiska protektionismen.

Portugal anklagar särskilt Frankrike och Irland för att gå ut med miljö- och klimatargument för att skydda sin egen jordbruksproduktion mot import. Ett problem är att de sydamerikanska länderna också kan kräva förändringar i avtalet.

Det finns en stor risk att avtalet inte alls ratificeras. Ett sådant scenario skulle knappast gynna situationen i regnskogarna. Den häftiga kritiken har hittills inte rubbat president Jair Bolsonaros avverkningspolitik i Brasilien.

Det sydamerikanska lägret uppvisar dessutom nya sprickor. Den nya center- vänsterperonistiska argentinska regeringen under president Alberto Fernandez har återvänt till en protektionistisk linje och kan kräva omförhandlingar.

Enligt den portugisiska utrikesministern Augusto Santos Silva skulle ett misslyckande med Mercosur skada den europeiska unionens anseende som världens största handelsblock. Då står EU:s trovärdighet som handelspartner på spel.