Jordbruk Tema

Plock i ändringar
och stödvillkor 2019

Enhetliga stöddelarna tar nu tilläggsdelen för socker

Tilläggs­de­len för sock­er samt ­höj­ning­en av stöd­rät­ter som be­vil­jats ur re­ser­ven slo­pas i år och flyt­tas över till de en­het­li­ga stöd­de­lar­na i alla stöd­rät­ter. Stöd­rät­tens vär­de höjs ock­så som en följd av högre stödtak för grund­stöd.

Stöd­rät­ter­na änd­rar dessutom yt­ter­li­ga­re i vär­de en aning för 2018 jäm­fört med tidigare upp­skat­tningar, ef­ter­som det re­gi­o­na­la för­hål­lan­det mel­lan stöd­rät­ter­na av­stäms ef­ter be­vil­jan­det av stöd­rät­ter ur re­ser­ven.

Nektarväxter godkänns som EFA-areal

För att säk­ra och stär­ka den biologiska mångfalden god­känns från och med 2019 ock­så växt­be­stånd som är rika på nek­tar och pol­len som eko­lo­gisk fo­ku­sare­al, EFA-areal. Man kan upp­ge ett så­dant växt­be­stånd med växt­ko­den grön­trä­da (nektar­väx­ter).

Som EFA-trä­da kan man upp­ge grön­trä­da­ som ­såtts in med frön av ett- el­ler fler­åri­ga vilt-, land­skaps-, nek­tar-, ängs- el­ler grä­s­väx­ter el­ler med ut­sä­des­bland­ning­ar av dem samt stubb­trä­da el­ler i un­dan­tags­fall svart­trä­da. En grön­trä­da får inte ha såtts en­bart med ut­sä­de av spann­mål, ol­je­väx­ter el­ler pro­te­ing­rö­dor el­ler med motsvarande ut­sä­des­bland­ning­ar.

EFA-trä­da om­fat­tas ock­så av tvär­vill­ko­rens verk­sam­hets­krav för icke od­lad åker som sköts.

Som trä­da be­sådd med nektar­väx­ter god­känns:

- rena växt­be­stånd av ho­nungs­fa­ce­lia, söt­väpp­ling el­ler klö­ver

- blan­da­de växt­be­stånd av ho­nungs­fa­ce­lia och/el­ler söt­väpp­ling och/el­ler klö­ver

För trä­dor med nektar­väx­ter gäl­ler sam­ma för­bud mot att be­dri­va jord­bruks­pro­duk­tion, vill­kor för be­va­ran­de av växt­be­stån­det och an­vänd­ning av växt­skydds­me­del som för and­ra EFA-trä­dor.

Bi­ku­por får dock pla­ce­ras ut på en trä­de­s­are­al med nektar­väx­ter.

Som eko­lo­gisk fo­ku­sare­al, EFA, har en trä­da med nektar­väx­ter vikt­ko­ef­fi­ci­en­ten 1,5. En trä­da med nektar­väx­ter noll­stäl­ler be­räk­ning­en av val­l­år.

Nya varningsfunktioner i Vipun i miljöersättningen

Vipun varnar för vis­sa väx­ter som an­mälts för ett bas­skif­te som inte in­går i för­bin­del­sen.

Vipun varnar för en träd­gårds­åt­gärd som an­mälts för ett bas­skif­te som inte in­går i för­bin­del­sen.

Dessutom beaktar Vipun följande begränsningar:

- Åtgärden al­ter­na­tivt växt­skydd för träd­gårds­väx­ter kan man inte an­mä­la för are­al med krydd­väx­ter.

- I hös­t­an­mä­lan du­ger inte sam­ma väx­ter för re­du­ce­rat be­ar­be­tat växt­täcke som för äk­ta växt­täcke.

Föl­jan­de kan god­kän­nas som växt­täcke vin­ter­tid:

- fler­årig od­lad vall, ett­årig vall som be­va­ras över vin­tern och rör­flen

- fler­åri­ga träd­gårds­väx­ter och kum­min

- stubb och di­rekt­sådd i stubb av spann­mål, ol­je­väx­ter (bland annat ol­je­rät­ti­ka och vit­se­nap), bo­ve­te, frök­ryd­dor och spå­nads­lin samt stubb av bond­bö­na, ärt och lu­pin

- od­ling av fång­grö­dor, om växt­be­stån­det be­va­ras till föl­jan­de vår

- höstråg, råg­ve­te, höst­ve­te, spelt­ve­te och and­ra höst­såd­da spann­målsslag, höstrybs, höst­raps och and­ra höst­såd­da ol­je­väx­ter, and­ra höst­såd­da grö­dor samt lin och ham­pa som bär­gas på vå­ren

PSST! Nytt i vill­ko­ren

Mark­kar­te­ring be­hövs inte för are­al i kruk­od­ling.

Den öv­re grän­sen för fos­for­göds­ling av kruk­plan­tor av bär är 490 g/kubikmeter

Miljöav­tal som går att sö­ka i år

- Sköt­sel av våt­mar­ker: Man kan an­sö­ka om det här av­ta­let om man har ge­nom­fört en icke pro­duk­tiv in­ve­ste­ring i om­rå­det och fått den klar se­nast första maj i år.

- Sköt­sel av jord­bruksna­tu­rens bio­lo­gis­ka mång­fald och land­ska­pet: Man kan också an­sö­ka om det av­ta­let om man har ge­nom­fört en icke pro­duk­tiv in­ve­ste­ring i om­rå­det och fått den klar senast första maj i år. An­mäl väx­ter­na i Vi­put­jäns­tens upp­gif­ter om jord­bruks­skif­ten el­ler med blan­kett 102B år­li­gen. An­mäl sam­ma väx­ter som du har an­mält hit­tills.

Kom ihåg att an­söka om ut­be­tal­ning för alla mil­jöspe­ci­al- och mil­jö­av­tal år­li­gen i Vi­put­jäns­ten el­ler med blan­kett 101B se­nast 17.6.

Av­tal om lantra­ser

Den som har ett av­tal om lant­ra­ser, men ing­en för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning el­ler eko­er­sätt­ning, men som ändå an­sö­ker om ut­be­tal­ning av exempelvis grund­stöd, för­grö­nings­stöd el­ler kom­pen­sa­ti­ons­er­sätt­ning (LFA-ersättning) ansöker om ut­be­tal­ning för lantras­av­ta­let i Vipun eller på blankett 101B.

Om man inte an­sö­ker om and­ra stöd i den sam­la­de stö­dan­sö­kan, an­söker man om ut­be­tal­ning för lantras­av­ta­let på blan­kett 218M och läm­nar in den till NTM-cen­tra­len.

PSST!

Man kan inte an­sö­ka om er­sätt­ning för icke pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar 2019.

PSST!

Djuran­ta­len för hus­djurs­för­höj­ning­en i LFA-ersättningen be­räk­nas för ti­den 1.1.2019-31.12.2019. Da­tu­met för att läm­na in an­mä­lan om djuran­tal för hus­djurs­för­höj­ning är 17.2.2020.