Jordbruk

Pilotprojekt på Åland med
tvåstegsdike och fosforfälla

Ålands Producentförbunds tidigare vd Henry Lindström har tillsammans med rågrannen Thomas Holmström fått bidragspengar av Lokalkraft Leader Åland för ett tvåstegsdike och en fosforfälla längs utfallsdiket som dränerar Storängen i Saltvik Haga.

Lindström som just nu har fullt upp med lamningar hemma på sin gård säger att han ser fosforfällan och breddningen av diket som ett experiment.

– Tvåstegsdiken har varit omtvistade. Det handlar om ett outforskat område. Många anser att de inte har någon effekt alls, men enligt de senaste forskningsresultaten från USA minskar läckaget av fosfor till sjöar där älvar och vattendrag mynnar ut, säger Lindström.

I projektbeskrivningen hänvisar konsulterna Kristoffer Rancken och Romi Ranken från Ekenäs till undersökningar i USA som visar att upp till 40 procent av fosforn, 45 procent av kvävet och 30 procent av partiklarna i genomflödesvattnet fångas upp i ett tvåstegsdike.

Lindström påpekar att han och Thomas Holmström, som äger marken på andra sidan diket, med sitt projekt vill visa att de gör något för miljön utan att det försvårar brukandet av marken.

”Försäkring mot översvämningar”

Ett tvåstegsdike anläggs genom att bredda ett vanligt dike så att ett svämplan skapas ungefär 30 cm ovanför dikets normala vattenstånd och högst 35 graders lutning på dikesslänten.

Svämplanet bör vara ungefär 1 meter brett på dikets båda sidor. Det betyder att Lindström och Holmström vardera förlorar ca 4 ar odlingsmark längs det 280 m långa diket.

Tvåstegsdiken fungerar som en sorts våtmark genom att vid högre flöden i första hand fånga upp näringsämnen och sediment på den terrass (svämplanet) som skapas.

Dessutom bildas automatiskt en bredare skyddszon mot åkrarna samtidigt som risken för erosion längs dikesslänterna minskar.

Henry Lindström hoppas också att tvåstegsdiket med sin större flödeskapacitet ska fungera som en försäkring mot översvämningar vid extremt regnande.

Intressant projekt för hela Finland

Andra positiva följder av ett tvåstegsdike är att det längs diket skapas en ”ekologisk korridor” med ökad biologisk mångfald för fåglar, groddjur, insekter och blommande örter.

Eftersom en del av vattnet vid höga flöden rinner i det ursprungliga diket transporteras sedimentet delvis vidare även efter ombyggnaden till tvåstegsdike och då behövs det enligt projektplanen en fosforfälla vid slutet av diket. Fosforfällan hjälper också vid mycket höga flöden då svämplanets kapacitet inte räcker till för att binda sediment och näringsämnen.

Kristoffer Rancken som är Leader Ålands miljöprojektlots påpekar att erfarenheterna av tvåstegsdiken hittills är mycket begränsade inte bara på Åland utan i hela Finland.

– Detta i sin tur leder till att projektet blir intressant som ett pilotprojekt och erfarenheterna kommer att vara värdefulla för andra intresserade.

Avsikten är att vid vägkanten placera upp en skylt som berättar om projektet för vilket Leader Åland betalar 9.200 euro av totalkostnaderna som beräknas till  11.500 euro.

FOTNOT: Närmare information om projektet finns här