Lamm1
Emmi Nurmi med lammet som Emmis mamma Ülle Nurmi har döpt till Björn.
Jordbruk

Påsken är högsäsong
på Bovik

Emmi Nurmi, som vid generationsväxlingen för ett drygt år sedan tog över föräldragården Bovik i Snappertuna, har händerna fulla. Lamningen som i år räckte sju veckor är avklarad, men ett femtiotal lamm matas med tuttflaska så det är många munnar som skall mättas flera gånger om dagen. Och ett ivrigt bräkande i fårhuset.

– Vi hade 100 betäckta tackor och fick 300 lamm. Finska lantrasfår föder i genomsnitt fler lamm än andra raser, berättar hon.

Förutom 200 tackor och de 300 lammen finns det också ett sjuttiotal nötdjur av östfinsk lantras i olika åldrar på Bovik. Precis som fåren sköter de om naturens mångfald och är ute på bete om somrarna.

Slakten sker på Meatgard i Ingå och köttet säljs direkt till konsumenterna samt till restauranger i huvudstadsregionen.

– Normalt säljer vi omkring hälften av köttet till restauranger, men på grund av coronakrisen har vissa restaurangbeställningar blivit avbokade och det mesta går därför för närvarande till privatkunder, säger Nurmi.

I nuläget säljer Nurmi också en del kött via webbutikerna Nylandsmat.fi och Kotitila.fi.

– Webbutikerna fungerar främst som stödjande kanaler för vår egen försäljning.

Rullar på som vanligt

Enligt Nurmi går försäljningen bra och allt rullar på nästan som vanligt trots undantagsläget.

– Påsken är alltid högsäsong för oss och största delen av köttet går oberoende av krisen till privatkunderna den här årstiden. Det jag oroar mig för är att själv bli sjuk, eftersom det då blir svårt att klara de dagliga sysslorna och sköta djuren.

Gårdens arbeten sköts förutom av Nurmi och hennes sambo också av Nurmis mamma Ülle Nurmi. Pappa Sebastian hjälper till med försäljningen. För närvarande finns dessutom två praktikanter på Bovik.

– De blev båda permitterade och hörde sig för om möjligheten att jobba hos oss. Jag är faktiskt jätteglad att de kom, så hinner jag själv göra litet annat vid sidan om att ta hand om fåren.

På grund av att ungefär 30 procent av lammen matas med extra mjölk i tuttflaska tar matningsrundan lång tid i anspråk.

– Det finns olika orsaker till att flaskmatning behövs. Det finns lamm som enbart föds upp på flaska och sådana som bara behöver litet extra mjölk. I början matas lammen fem gånger per dag, men för närvarande har vi gått över till tre gånger per dygn, berättar Nurmi, som medger att det blev litet tröttsamt mot slutet då lamningen höll på i sju veckor.

Lamm2
I år föddes 300 lamm på Bovik.

Ekogård ända sedan starten

Produktionen på Bovik har varit ekologisk ända sedan starten på 1990-talet.

– Mina föräldrar började med småskalig ekospannmålsodling, men gick sedan över till får, som faktiskt för närvarande är den enda växande riktningen inom djurproduktionen. En stor procent av fårproducenterna är idag ekologiska.

På Bovik tar man inte tillvara bara köttet utan också ullen.

– Det är tyvärr endast ett fåtal fårgårdar som gör det. 90 procent av ullen bränns eller komposteras, vilket är synd eftersom ull är ett väldigt fint och ekologiskt material, säger Nurmi.

Fåren på Bovik klipps ett par gånger om året av proffsklippare och en del av ullen förs till ett spinneri.

– Mamma stickar produkter för direktförsäljning och marknader och den ull vi inte själva använder säljer vi som råull till företaget Myssyfarmi. Vi bereder också ett hundratal fårfällar varje år.

Sommartid är alla djur på Bovik ute på bete.

– Vi odlar vall på omkring 100 hektar åkerareal. Därtill kommer knappt 250 hektar naturbeten dit djuren förs på somrarna, bland annat till Älgsjölandet i Ingå. Sammanlagt handlar det om ett tiotal holmar i skärgården dit djuren förs med pråm.

Över hälften av djuren på Bovik förs ut till holmarna, där de ofta stannar hela betessäsongen. Andra stannar på olika åkerbeten.

– Målsättningen är att få ut dem i mitten av maj och i fjol tog vi in djuren först i mitten på oktober.

En viktig aspekt i verksamheten är att Nurmi erhåller EU-stödpengar för att ha djuren på naturbeten där de sköter om kulturlandskapen och främjar naturens mångfald.

– Utan stödpengar skulle verksamheten inte gå runt.

Lamm3
Får är mångsidiga. Förutom att de vårdar kulturlandskap producerar de både ull och kött.

Långvariga och trogna kunder

Försäljningsnätverket för Boviks kött har byggts upp under åren av Sebastian Nurmi.

– Många av våra kunder har faktiskt funnits med i närmare 30 år och just därför vill jag i första hand hålla fast vid dem.

Enligt Nurmi är köttet lättsålt eftersom kunderna uppskattar ekologiskt och närproducerat.

– Det enda som krävs är att man tar sig tid att ringa runt och berätta att det finns kött att köpa. Jag skulle förstås önska att fler skulle följa med oss på Facebook och Instagram och skicka beställningar per e-post. Men ännu i det här skedet är det nytt för vissa av våra äldre kunder.

Nurmi, som nu har ett drygt år på nacken som fårfarmare, är nöjd med sitt första år.

– Visst var det tufft på sitt sätt, men jag fick ju ta över ett färdigt system och tycker faktiskt att jag klarade det riktigt bra. Men nu kom det plötsligt en coronakris och efter den eventuellt en lågkonjunktur och det var ju inte vad jag väntat mig. Vi håller dessutom på med ett byggprojekt, en ny lösdriftsladugård åt tjurarna. Så medan det varnas för lågkonjunktur så bygger jag ut och tar nya lån, skrattar Nurmi.

Men hon vill ändå se positivt på framtiden.

– Visst kommer krisen att påverka oss, men vi producerar en nödvändighetsvara och mat är nog inget som folk slutar konsumera.

Nurmi hoppas mest på att hela branschen ska få en positiv push i och med krisen och att folk i större utsträckning börjar uppskatta inhemsk produktion och inser hur det går om gränserna stängs och import och export inte fungerar längre. Vad finns då kvar på butikshyllorna?

– Jag tycker det är viktigt att förstå betydelsen av att varje land har en egen livsmedelsförsörjning och kan producera det viktigaste. Man kan inte räkna med att få allt utifrån.