Dsc 2527
Ett 30-tal representanter för pälsnäringen fick reflektera över den egna branschens samarbets- och utvecklingsmöjligheter på ett seminarium i Ylihärmä den 7 november.
Landsbygdsnäringar

Pälsnäringen i Österbotten
har klusterbygge i tankarna

Olika samarbetsmodeller och möjligheter till klusterbygge inom den egna näringen. Det var några centrala ämnen som diskuterades när ett 30-tal aktörer inom pälsbranschen samlades till ett framtidsseminarium.

Pälsdjursodlarna behöver effektivera lagarbetet aktörer emellan och bygga starka nätverk för att kunna tackla framtiden mera framgångsrikt.

Ett 30-tal seminariedeltagare i Ylihärmä fick fundera över dessa stora frågor och försöka kläcka idéer i kollektiv anda under rubriken ”Det första spadtaget i klusterbygget”.

– Det behövs definitivt mera samarbete. Farmarna kan inte föra utvecklingen framåt på egen hand, konstaterade SÖP:s informationschef Steven Frostdahl inledningsvis under seminariet.

Dsc 2520
Riksdagsman Joakim Strand betonade att det finns mycket okunskap om pälsbranschen ute på fältet. Bland annat kunde satsningarna på djurens välbefinnande och den samhälleskonomiska betydelsen betonas, säger Strand som också efterlyser ökad förståelse för landets exportbranscher.

Stora möjligheter inom hållbarhetstänkande

SFP-riksdagsmannen Joakim Strand pläderar övertygat för en allmänt breddad samarbetsfilosofi och stärkt intressebevakning inom pälsnäringen.

– Man kunde samtidigt gå in för att knyta kontakter med helt nya branscher, anser Strand.

– Varför inte också bjuda in radikala pälsmotståndare till farmanläggningarna? Det finns mycket okunskap om hur saker och ting fungerar i praktiken. Man kunde betona satsningarna på djurens välbefinnande och ställa detta i relation till situationen i Ryssland och Kina.

– Likaså kunde näringens stora samhällsekonomiska betydelse framhållas. Man kunde berätta om skolor och hälsovårdscentraler som upprätthålls med genererade skattemedel.

– Överhuvudtaget behövs det en djupare förståelse för exportverksamhet i det här landet, tillägger Strand i nästa andetag.

Joakim Strand listar också så kallade ”gröna argument” som aktuella trumfkort för pälsnäringens vidkommande.

– Längs hela produktionskedjan har den här branschen de allra bästa förutsättningarna vad gäller cirkulär ekonomi och ekologisk produktion samt tillämpande av hållbarhetstänkande, säger Strand.

Kan negativa utländska attityder gentemot pälsnäringen påverka beslutsfattandet i Finland? Det undrade en deltagare på framtidsseminariet.

– Att officiellt förbjuda näringen på EU-nivå är inte möjligt. Finland är fortfarande en suverän stat i det avseendet. Men det är klart att opinioner i utlandet kan bidra till att skapa ett visst tryck på våra beslutsfattare, säger Joakim Strand.

Dsc 2525
Produktutvecklingschef och vice vd Mats Sundell berättade bland annat om sitt företags samarbetsmodeller på framtidsseminariet.

Lokalt samarbete viktigt för världsföretaget Mirka

Sandpapper och slipmaskiner har gjort Jeppobaserade Mirka till ett globalt företag med över 1.500 anställda och verksamhet i över hundra länder.

Nyckeln till framgången är framför allt det utpräglade innovativa tänkandet inom tillväxtföretaget vars utvecklingsavdelning sysselsätter inte mindre än 110 personer för närvarande.

På pälsseminariet berättade produktutvecklingschefen och vice vd:n Mats Sundell bland annat om Mirkas lokalt präglade samarbetsmodeller.

– Mirka har från början etablerat kontakter med ett nätverk av småföretag som är stationerade i den egna trakten. Många aktörer har vi samarbetat med i 25 år vid det här laget.

Vid sidan av kollaboration med högskolor och universitet samarbetar Mirka också i viss mån med konkurrenter inom egna branschen.

Apropå modernt hållbarhetstänkande har Mirka konstruerat en intern bioenergianläggning där man bränner egna spillprodukter. Utvecklingsarbetet i fråga påbörjades i ett litet laboratorium i Karleby för 11-12 år sedan.

Vilken är Mirkas relation till pälsnäringen?

– Pälsnäringen har alltid varit en viktig samarbetspartner för Mirka. För några år sedan hade vi det senaste projektet som gick ut på att använda minkhår för poleringsfunktioner. Testresultatet var mycket bra, men det hela har inte resulterat i någon försäljningsverksamhet hittills, säger Mats Sundell.

Framtidsseminariet i Ylihärmä arrangerades av Projektet Ostrocluster och Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.