Novia 1
Axel Öhman och Max Ekman studerar till skogsbruksingenjör och siktar på examen i vår.
Jordbruk Skogsbruk Tema

På Novia i Ekenäs
möts landsbygdsstuderande
från hela Svenskfinland

Den som vill studera till agrolog eller skogsbruksingenjör ska söka sig till yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg.

Axel Öhman från Sjundeå och Max Ekman från Pargas hör till dem som gjort det valet redan för fyra år sedan. Nu är de båda på slutrakan av sina studier till skogsbruksingenjör och ser fram emot examen i vår.

Båda är överens om det är en bra utbildning de fått. I den ingår bland annat skogsskötsel, virkesanskaffning, virkesförädling och skogsplanering.

Snart har de papper på att de klarar av både förvaltning, skötsel och hållbar användning av vår viktigaste naturresurs, skogen.

– Det här är en förhållandevis liten skola och det är lätt att få kontakt med lärarna och hjälp och stöd när det behövs, säger Axel Öhman.

Fjärde årets skogsbruksstuderande är bara fem till antalet så undervisningen är nästan individuell. Det är i minsta laget, både för skolan och för de studerande, men vissa kurser har man också gemensamt med agrologstuderandena.

Båda utbildningarna hör till det som numera heter institutionen för bioekonomi. Inom samma institution ges också engelskspråkiga utbildningar i bioekonomi.

Småstadsgemenskap

Ekman och Öhman skulle gärna se fler studerande på samma utbildning, men tycker ändå att det är rätt så trevligt när alla känner varandra och stämningen är god. De bor båda i studielägenheter ett stenkast från Novias huvudbyggnad i Ekenäs.

Ekenäs är en liten stad, men studerandena håller ihop och hittar på program tillsammans. På onsdagarna samlas de på studerandeföreningens lokal Kårken.

– Vi brukar mest spela biljard och umgås och så där, säger Axel Öhman med ett smil.

I början ordnade tutorerna mycket program så att studerande också från olika ämnesområden lärde känna varandra.

– Här samlas ju svenskspråkiga studerande från hela landet, säger Max Ekman.

Tusen hektar skog

Både Öhman och Ekman uppskattar de långa praktikperioderna, som både skapar kontakter och praktiska färdigheter. Innan de började på Novia avlade de grundexamen inom skogsbranschen på Brusaby.

Killarna tycker att utbildningarna kompletterar varandra och resulterar i en bred kunskap om skogen som både inkluderar praktiska och teoretiska insikter. Även om en stor del av studierna sker inomhus har skogsbruksstuderandena goda möjligheter att också handgripligen bekanta sig med skogsbruk.

Någon egen skog eller erfarenheter av skogsbruk behöver man inte för att börja studera till skogsbruksingenjör.

Yrkeshögskolan har tillgång till omkring tusen hektar skog som används i undervisningen. Dessutom ingår tre längre praktikperioder under studietiden.

– Man kan passa på att praktisera på olika platser under praktikperioderna så får man insikter i olika sätt att arbeta, tipsar Ekman och Öhman.

De har också haft möjlighet att se annat än de västnyländska skogarna under sin studietid. De har gjort studiebesök till andra orter i Finland och Ryssland och bekantat sig bland annat med den ryska industrin och internationell virkesanskaffning.

Nu ser de fram emot klassresan i maj som kommer att gå till delstaten Virginia i USA. Där ska de bekanta sig med lokala utbildningen och industrin och får följa med amerikanska avverkningar.

Hjälp med finansieringen fick de bland annat från den traditionella julgransförsäljningen som ”Forstis”-studerande ordnar varje år i Ekenäs.

Novia 2
Rasmus Hagberg och Denise Ramstedt är första årets agrologstuderande och trivs bra med sina studier.

Den enda agrologutbildningen på svenska

Denise Ramstedt och Rasmus Hagberg har kortare erfarenhet av att studera på Novia i Ekenäs, men de är lika nöjda med sitt studieval. De studerar första året till agrologer.

Denise Ramstedt har en djurskötarexamen från Axxell i Brusaby i bakfickan, medan Rasmus Hagberg avlagt grundexamen inom lantbruk på Optima Lannäslund.

Agrologutbildningen ska ge dem en bred, praktiskt och teoretiskt förankrad högre lantbruksutbildning.

Det första året på Novia har inletts främst med studier vid skolbänken på Novia och framför datorn. En del praktiska studier väntar också i och med att Novia har tillgång till försöks- och undervisningsgården Västankvarn i Ingå.

Rasmus Hagberg kommer själv från en gård i Korsholm och det praktiska jordbruksarbetet är välbekant för honom. Pargasbördiga Denise Ramstedt däremot bävar lite inför sin första praktik som kommer att vara på ett verksamt jordbruk.

– Jag hoppas de inte tar för givet att jag kan både plöja och harva, säger hon skrattande och himlar med ögonen.

Hagberg ser däremot fram emot att bekanta sig med nya metoder och andra sätt att arbeta än dem han själv är van vid.

– Det ska bli intressant att se hur vårbruket går till på andra gårdar, säger Hagberg som alltid varit med och utfört jordbrukssysslorna hemma på gården.

Han uppskattar också kontakterna som skapas i samband med utbildningen. Det gäller nya vänskapsband, men också kontakter till gårdsbruk, näringsliv, rådgivning och handel.

Studierna är uppbyggda för att genomföras på fyra år, men med lite ambition och effektivitet så klarar man det också på tre år om man vill.

– Det är individuellt vilken studietakt man har, men klarar man av lite självstudier på egen tid så finns det nog rum för det i schemat, säger Hagberg och får medhåll av sin studiekompis.