Gron Skogsmaskin 1 B Webben
Ove Nordström, som jobbat i skogen mer än 30 år, har satsat på en hypermodern skördare med betydligt bättre komfort i manöverhytten. Den kan också uppfattas som miljövänligare än skördare av äldre modell eftersom den inte åstadkommer så djupa spår i naturen.
Tema

Ove skördar grönt
på åtta hjul i skogen

Både intresset och sakkunskapen var på hög nivå när skogsmaskinentreprenören Ove Nordström i samarbete med bolaget SkogAx visade upp Ålands nyaste och ”grönaste” skördare.

– Det är dessutom den enda gröna skördaren på Åland, skrattar Ove, som driver företaget Hammarhugg Ab med hemort i Hammarland på västra Åland.

Han är väldigt nöjd med den nya maskinen som förstås är grön i betydelsen miljövänlig genom att den drar mindre bränsle.

– Den är också mycket tystare och med en helt annan komfort i hytten där man ska sitta många timmar. När den dessutom har åtta hjul går den mycket bättre i terrängen och gör mindre spår, vilket förstås är miljövänligt. Samtidigt är det mycket stabilare med drift på åtta hjul.

Maskinen är en John Deere 1270G 8WD tillverkad i Joensuu i östra Finland. Amerikanska maskinjätten John Deere köpte för drygt 20 år sedan sin kanadensiska konkurrent Timberjack, som i sin tur hade sitt finländska ursprung i ånglokstillverkaren Lokomo i Tammerfors.

Särskilt nöjd är Ove Nordström med att han fick den splitternya maskinen till förmånligt pris eftersom John Deere ville få in foten på den åländska marknaden.

Han räknar också med att kunna jobba upp till 25 procent snabbare eftersom det inte blir så många avbrott för att skruva och fixa.

– Jag har redan kört 500 timmar med den nya skördaren och inte behövt skruva en enda gång!

Skogsskifte med många björkar

Den nya skördaren demonstrerades på Allan Hambrudds skogsskifte i Saltvik Strömma. Ove Nordström konstaterade att det handlade om en blandskog med för åländska förhållanden stor andel björkar.

– Björkarna tas ju ofta bort redan vid första röjningarna här på Åland eftersom man får så dåligt betalt. Priset är kanske lite bättre på fastlandet ifall man har höga och raka björkar, kommenterade en erfaren självverksam skogsägare.

– Jag betalar tio euro mer för björk än för massaved, lovade skogsbruksingenjören Kennet Berndtsson åt dem som han för tillfället pratade med vid korvgrillen.

– Bara? kom det direkt en halvt skämtsam kommentar.

Gron Skogsmaskin 2 Webben
Skogsdagen med grillad korv, Ålands nyaste skördare och andra maskiner lockade många andra besökare än enbart fackmän och skogsägare. Här diskuterar Kennet Berndtsson som driver företaget SkogAx med från vänster Bjarne Blomster, Dennis Mattsson och Peter Karlsson.

Fusionen öppnade för nytt skogsbolag

Ove Nordströms företag Hammarhugg Ab samarbetar med skogsbruksingenjören Kennet Berndtsson, som råkade starta sitt företag SkogAx bara några månader innan den förödande stormen Alfrida drog över Åland natten till den 2 januari 2019 och skapade ett enormt avverkningsbehov i de åländska skogarna.

– Själv har jag jobbat i skogen mer än 30 år, men började köra åt SkogAx när Kennet startade sitt bolag. Före det jobbade vi tillsammans på skogsföretaget Carl Rundberg Ab, berättar Ove.

SkogAx startades sedan Rundbergs slagits ihop med Andelslaget Ålands Skogsägarförbund till Ålands Skogsindustrier Ab.

Svåra stormen gav draghjälp

Stormen Alfrida beräknas ha skadat över en miljon hektar skog på Åland motsvarande fyra-fem års avverkningar.

För att så snabbt som möjligt rensa upp stormskadorna hyrde både Ålands Skogsindustrier och SkogAx in även utomåländska entreprenörer. Det arbetet pågick till stor del ännu i fjol.

– Men den kommande vintern blir det inte lika stora avverkningsvolymer. Nu blir det större tyngdpunkt på gallringar, säger Kennet Berndtsson, som hittills förmedlat allt virke som han köpt upp till Stora Ensos anläggningar i sydöstra Finland.

Fjolåret var bra för SkogAx som hade en beskattningsbar vinst på 554.512 euro. Företaget betalade då den näst högsta samfundsskatten i Finström efter Ålands Skogsindustrier, som hade en vinst på 648.841 euro.