Odling 1
Rågtröskningen är inne på slutrakan i landets södra delar, men i landets mellersta delar inleds rågskörden först denna vecka. FOTO: Staffan Björkell
Jordbruk Marknad

Ostadigt väder har
fördröjt tröskningen

De senaste dagarnas ostadiga väder har fördröjt tröskningen. Skörden av höstsäd är längst hunnen och skörden av vårsådd spannmål har bara inletts, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

De rikligaste regnen har fallit längs sydkusten och i landets västra delar, medan det har varit torrast i landets östra delar. På sina ställen har spannmålen lagt sig på grund av regnen.

Frostskador oroar på potatisens produktionsområden i Österbotten, då knölbildningen fortfarande är på hälft och bestånden redan från tidigare har plågats av torka.

Skörden av höstsäd ställvis slutförd

Rågtröskningen är inne på slutrakan i landets södra delar, men i landets mellersta delar inleds rågskörden först denna vecka. I Egentliga Finland, södra Finlands kustområden och Tavastland bärgas de sista rågskiftena i dessa dagar.

Höstveteskörden har hunnit längst i Egentliga Finland och södra Finlands kustområden, där 75-85 procent av höstvetet är bärgat. I landets mellersta delar uppskattas höstveteskörden inledas denna vecka.

Vattenhalten vid skörd har i regel varit 17-20 procent, men i en del partier har vattenhalten varit 28-35 procent.

Råg- och höstveteskörden uppskattas vara god eller åtminstone tillfredsställande till både mängd och kvalitet i nästan hela landet. Endast i Satakunda uppskattar man att höstveteskördens kvalitet är dålig. Skördeuppskattningarna har preciserats då skördearbetet har framskridit, men noggranna kvalitetsuppgifter finns inte ännu att tillgå.

I sydligaste Finland och Österbottens kustområden uppskattar man att rågskörden är 10-20 procent bättre än normalt, i Södra Österbotten till och med 50 procent bättre än normalt. I Satakunda uppskattar man att höstveteskörden är 10 procent bättre än normalt och i Södra Österbotten 20 procent bättre än normalt.

Bärgandet av vårsäd inleds

Tröskningen av vårsäd har bara börjat. Av de vårsådda spannmålen har korntröskningen hunnit längst. I Birkaland är en tredjedel av kornet bärgat och i södra och mellersta Finland 5-20 procent. På andra håll har tröskandet bara inletts.

Av havren är 10-20 procent tröskad i Birkaland och Tavastland, men i Egentliga Finland, Satakunda och Österbottens kustområden är endast 3-10 procent av havren bärgad. I landets mellersta delar uppskattar man att tröskningen inleds denna eller nästa vecka. Kornets och havrens vattenhalt har varierat stort vid skörd, 15-30 procent.

De allra första vårvetebestånden har tröskats i Egentliga Finland, södra Finlands kustområden och Södra Österbotten.

Skördeutsikterna för vårsådd spannmål är mycket varierande, beroende på hur sådden lyckades och hur de lokala regnen har fallit. Högsommarens torka krympte skördeutsikterna från goda till medelmåttliga eller något svagare än normalt. Vårspannmålsskördens kvalitet uppskattas ännu på de flesta områden vara tillfredsställande.

Försvarlig skörd av oljeväxter och bondböna

Tröskningen av vårrybs- och raps har inte ännu inletts. Skördearbetet uppskattas komma igång inom två eller tre veckor. Rybs- och rapsskörden uppskattas bli dålig eller försvarlig.

Skadegörare och torka har decimerat våroljeväxternas skörd. På många områden kommer skörden att stanna vid hälften av det normala och även på de bästa områdena i Tavastland och Norra Österbotten kommer oljeväxtskörden att stanna vid 80 procent av normal skörd.

Skördens kvalitet varierar från dålig till tillfredsställande.

De första bondbönorna har tröskats i Egentliga Finland och Birkaland. Skörden uppskattas bli försvarlig i hela landet. I Birkaland uppskattas skörden av bondböna bli under hälften av det normala. Torkan fick bönornas tillväxt att stanna upp, vilket innebär betydande skördeförluster.

Ärttröskningen har slutförts endast i delar av Egentliga Finland. På andra håll har tröskningen inte ens påbörjats. Ärtskörden uppskattas dra ut till medlet av september.

Kummintröskningen har slutförts i Egentliga Finland och Tavastland. Också i Birkaland, Södra Karelen och Mellersta Finland är tröskningen inne på slutrakan. I delar av Satakunda, i Norra Savolax och Södra Österbotten är cirka hälften av kumminet skördat. I Norra Österbotten uppskattas kumminskörden inledas under nästa vecka. Kumminskörden uppskattas bli genomsnittlig till både mängd och kvalitet i hela landet.

Utsädesvallarna är i stort sett tröskade i södra Finland. Mest på hälft är skörden av utsädesvallar i Norra Savolax, Södra Österbotten och Österbottens kustområden, där endast 10-30 procent av timotejbestånden har tröskats.

Torka, men också de senaste dagarnas regn har fördröjt inledning och framskridande för höstsådden. I Österbottens kustområden har sådden av höstoljeväxter slutförts och på andra håll i Österbotten har sådden inletts.

I Norra Österbotten är hälften av rågarealen sådd och i andra delar av Österbotten har endast 10 procent av rågarealen såtts. Arealen höstoljeväxter uppskattas minska. Rågens låga pris dämpar ivern att utöka rågarealen.

Odling 2
Torka, men också de senaste dagarnas regn har fördröjt inledning och framskridande för höstsådden. FOTO: Staffan Björkell

Välkomna regn på vallarna

På grund av den långvariga torkan har vallarnas (ensilagevallar, beten, återväxt och gröngödslingsvallar) tillväxt varit svag, särskilt i kustområdena. De senaste dagarnas regn har därför varit välkomna för att främja tillväxten så att man kan bärga en tredje skörd. I södra och västra Finland har 50-75 procent för avsikt att bärga en tredje ensilageskörd.

De bästa ensilageskördarna har man tillsvidare fått i Birkaland, Norra Savolax och Österbotten, där ensilageskörden uppskattas vara 80-100 procent av genomsnittet. Ensilageskörden ser ut att bli sämst i Egentliga Finland och Södra karelen, där den totala ensilageskörden uppskattas stanna vid hälften av en normal skörd och mängden uppskattas endast med nöd räcka till för utfodringssäsongen.

Ensilageskördens kvalitet uppskattas vara sämre än normalt i Egentliga Finland. I Norra Savolax uppskattar däremot en del gårdar att ensilageskördens kvalitet är bättre än normalt.

Regn och värme skulle vara nödvändiga för att främja vallarnas tillväxt under slutet av växtperioden, för att komplettera ensilagelagren och för att man inte ska bli tvungen att inleda utfodring med årets skörd alltför tidigt.

Frosten har förstört potatis i Österbotten

I Österbotten har potatisbestånden plågats av torka och nattfrost i början av augusti. Frostskadorna har varit mest omfattande i Suupohja, där all blast har dödats av frosten på sina ställen.

Skörden av lager-, utsädes- och stärkelsepotatis uppskattas i Södra Österbotten bli 20-30 procent mindre än normalt och 10-15 procent mindre än normalt i övriga delar av Österbotten. Också i Satakunda decimeras potatisskörden av torkan och skörden uppskattas bli försvarlig.

Potatisskördens kvalitet uppskattas bli normal. De senaste dagarnas regn kan ännu förbättra skördemängderna i de områden som besparats från frosten, då sorten inte är alltför tidig. Upptagningen av utsädespotatis uppskattas inledas nästa vecka och upptagningen av stärkelse- och lagerpotatis om ett par veckor.

Sockerbetsbestånden är fortfarande vid god tillväxt i södra Finlands kustområden, sydvästra Finland och Tavastland, där man uppskattar att sockerbetsskörden ska bli god. I Österbotten har sockerbetan liksom potatisen lidit av torka.

Bärsäsongen fortsätter

Skördesäsongen fortsätter för våra bär. Små partier jordgubbe mognar i nyplanterade bestånd. Hallonskörden fortsätter också. Vinbärsskörden håller på att nå full fart i landets mellersta delar.

De lokala variationerna är dock stora, både med avseende på regnmängd och skördens inledande. På vissa områden har man fått till och med rikliga regn, men i regel plågas man av torka.

Skörden mognar långsamt då temperaturerna är måttliga. Å andra sidan hinner bären mogna i lugn och ro och de blir både saftiga och smakrika. 

Lagergrönsakerna är vid god tillväxt på Åland och där uppskattar man att skörden av lagergrönsaker kommer att vara god. Deras tillväxt och utveckling är dock fortfarande rejält på hälft. Regn behövs för att sätta fart på grönsakernas tillväxt.