Apetit 2 Ingman Ligg Jpg
Mikael Ingman från Sibbo är anskaffningschef vid Apetit Kasviöljy. Han berättar att för tillfället är ungefär en tredjedel av råvaran vid oljepresseriet inhemsk och att man gärna ser att den andelen skulle öka.
Tema

Oljeväxter är ett lämpligt
komplement till spannmålsodling

Vid Apetit Kasviöljy i Kantvik har man länge sysslat med kontraktsproduktion. Man gör odlingskontrakt med intresserade odlare enligt ett fortlöpande förfarande, senast vid sådd.

Mikael Ingman är anskaffningschef vid Apetit Kasviöljy i Kantvik i Kyrkslätt. Det är fråga om Finlands största oljepresseri och det årliga behovet är 130.000 ton.

– Vi köper så mycket som vi får loss från hemlandet, resten importerar vi. Andelen inhemsk råvara är idag en tredjedel. Målet är att andelen ska öka hellre än minska. När det kommer till slutprodukter är till exempel innehållet i alla våra egna konsumentförpackningar inhemska, säger han.

När man pressar oljeväxter utgör olja en tredjedel och krosset igen två tredjedelar. Därför utgör även raps- eller rybskrosset en stor del av omsättningen.

– Buteljeringen av olja i konsumentförpackningar, i regel på olika flaskor, tas hem till Kantvik under 2024 och på sikt är en målsättning med det att också öka försäljningen. Det känns bra att Apetit investerar i produktionen, säger Ingman.

Kontraktsproduktion ger förutsägbarhet och stabilitet

Vid Apetit Kasviöljy gör man odlingskontrakt hela tiden, men senast vid sådd. Man tillämpar också en bonusmodell som belönar trogna kontraktsodlare, sådana som gör odlingskontrakt år efter år.

– det är samma grundläggande kontraktsvillkor som många andra uppköpare har och våra kvalitetskrav har vi inte ändrat på heller. Överlag har vi från våra sida försökt vara flexibla när det gäller kontraktsarrangemangen, säger Ingman.

Han tar också upp prisbildningen.

– Priset som vi betalar varierar förstås över tid, men en hederssak för oss har varit att följa börspriset, det vill säga rapsnoteringen på Matif-börsen i Paris.

Man försöker också ordna med erbjudanden på odlingsinsatserna, utsäde och växtskyddsmedel, för kontraktsodlarna.

– Som odlare är det alltid på sin plats att fördela riskerna mellan olika odlingsgrödor och då hoppas vi att oljeväxter kan komma med i bilden på en spannmålsgård. Man klarar ju sig trots allt ganska långt med samma maskinkedja, säger han.

Mottagningen av oljeväxter sker runt om i Finland vid Viljavas mottagningspunkter eller direkt till oljepresseriet i Kantvik med tre veckors intervaller.

Apetit 3 Jpg
All rybs- och rapsolja som används i Apetits egna konsumentförpackningar är inhemsk. Under 2024 kommer man att investera i en buteljerings- och förpackningslinje och ta hem den delen av produktionen till Kantvik.

Spridning av information viktigt

RypsiRapsi-forum är ett viktigt projekt för att hämta information om oljeväxtodlingen i Finland.

– Det är stor satsning för oss. Både som bolag och med tanke på oljeväxtodlingens framtid i Finland. Däremot vill vi inte att det enbart ska vara ett ”Apetit-projekt”, utan ha så bred förankring hos samarbetspartners och branschens näringsliv i allmänhet, säger Ingman.

Man vill förstås dela informationen med odlarna och hoppas att det också ska öka intresset för odlingen.

– Vi ordnar olika odlingsseminarium under våren. En del via RypsiRapsi-projektet, kanske mera odlingstekniskt, och så någonting mera marknadsinriktat via våra samarbetspartners, säger Ingman.

Oljeväxtindustrin i Finland

Föregångaren till Kantviks oljepresseri var Öljynpuristamo Oy I Hertonäs i Helsingfors, 1958-1993. Inledningsvis var huvudråvaran kopra, kokosnötens torkade fröprotein, men redan från början pressade man också en del rybs.
- 1993 flyttade oljepresseriet till Kantvik i Kyrkslätt under namnet Mildola Oy. Från och med den här tiden pressade man främst rybs och raps och så renade man oljan fysiskt genom raffinering.
- 2005 köptes Mildola Oy av Suomen Rehu Oy, som då var en del av Lännen Tehtaat-gruppen.
- 2009 fusionerades Mildola och Avena Nordic Grain genom ett internt ägararrangemang inom Lännen Tehtaat-gruppen (senare Apetit).
- 2022 sålde Apetit sin spannmålshandelsverksamhet och Avena Nordic Grains namn ändrades till Apetit Kasviöljy Oy.