Img 8159
Vörånejdens 4H var en av tre föreningar inom Finlands svenska 4H:s verksamhetsområde som valde att hålla öppna portar i tisdags. Verksamhetsledare Chatarina Doktar till vänster tillsammans med styrelseledamot Harald Svens och styrelseordförande Nora Backlund.
Jordbruk Livet på landet

Öppna 4H-portar
för säckinsamlingen

Insamlingen av utsädes- och handelsgödselsäckar pågår som bäst i hela landet. För att uppmärksamma Rejäl Handling Säckinsamling 2020 hade lokala 4H-föreningar runtom i landet möjlighet att senaste tisdag arrangera ett öppna portar-evenemang.

– Initiativet till öppna portar kom från Suomen 4H-liitto som nu ville lyfta upp säckinsamlingen lite större på finska sidan, berättar Camilla Wahlsten som är verksamhetsledare för Finlands svenska 4H.

– På finlandssvenskt håll vet så gott som alla kommuninvånare om säckinsamlingen och bönderna känner väl till den, fortsätter hon. Vi lät ändå info gå ut till våra föreningar och meddelade dem att om de vill så har de möjlighet att ordna något.

Inom Finlands svenska 4H:s verksamhetsområde valde endast tre lokalföreningar – Kristinestads 4H, Vörånejdens 4H och Sibbo 4H – att öppna sina portar. Att få föreningar nappade och de flesta valde en försiktigare linje tror organisationens kommunikatör Petra Ingo beror på rådande omständigheter med coronapandemin.

– Många menar att de ska försöka göra något större av det nästa år i stället, säger hon. Säckinsamlingen är en jätteviktig del av vårt miljöarbete, både för att ungdomarna ska lära sig och för att de ska få möjlighet att göra en miljöinsats. Vi gör det här gärna också för böndernas skull så att de får möjlighet att lämna in sina säckar till återvinning.

Img 8182
Storsäckarna ska tömmas på innehåll så att ingen gödsel blir kvar i dem, ifall det blir nödvändigt kan man klippa upp dem. Säckarna ska sedan bindas ihop med balsnöre i knippen om 5-20 stycken.

Blygsamt med besökare

Viljan var god, men tillströmningen blygsam på alla tre evenemangen. En lätt handfull 4H:are och lantbruksproducenter kom till Vörånejdens evenemang i Palvis där verksamhetsledare Chatarina Doktar tillsammans med styrelseordförande Nora Backlund som arbetar med hållbarhetsfrågor inom organisationen samt skogs- och jordbrukare och tillika styrelseledamot Harald Svens tog emot, gav information och svarade på frågor.

I Vörånejden finns 100-130 aktiva medlemmar, varav fyra stycken var aktiva säcksamlare senaste år.

– I fjol tog vi sammanlagt emot 5.594,5 kilo plast, berättar Chatarina. Vi skulle gärna se att flera unga tog sig an uppgiften och kontaktade bönder för att samla in gödselsäckar. Det skulle underlätta för lantbrukarna om någon kom till gården för att packa plast och säckar och medlemmar som är 16 år och äldre kunde köra runt och samla in återvinningsmaterialet.

Säckinsamlingen har pågått i 45 år och resulterat i 35 miljoner returnerade säckar. Ifjol togs 70 procent av säckmaterialet tillvara. Det betyder att mer än varannan gödsel- och utsädessäck återvänder som råvara till plastindustrin eller annan trygg återvinning, vilket överstiger den målsättning på 16 procent som stadsrådet beslutat om gällande förpackningar och förpackningsavfall.

Img 8189
Småsäckar packas bäst genom att man rullar ihop 49 säckar och sedan skuffar in rullen i den femtionde säckens kortsida. Säckarna ska vara torra.

Smutsigt jobb

Vikarierande verksamhetsledare Maria Österberg berättar att inte en enda visade intresse för det evenemang som Kristinestads 4H arrangerade. Däremot har föreningen inga problem med att få in säckar, utan kan ståta med att den ifjol samlade in flest antal gödsel- och utsädessäckar i hela Svenskfinland. Över 30.000 kilo plast kom in.

I Sibbo berättar verksamhetsledare Anki Nyberg att alla säckinsamlingsbarnen var på plats.

– Även om vi inte hade så många kunder var det en trevlig sammankomst, säger hon. De träffas inte så ofta.

Att föreningen endast har fyra säcksamlare på 170-180 medlemmar förklarar hon med att det inte längre finns så många lantbrukare i Sibbo.

– De här barnen råkar ha en anknytning till lantbruket, förklarar hon. Jag tycker själv att det är ett bra antal. Det är heller inget trevligt jobb, utan ganska smutsigt och man kan inte sätta små barn att göra det.

Anki berättar att föreningen i år har samlat in rekordmånga storsäckar. Vanligtvis brukar de få in 1.400-1.500 stycken, men i år har antalet överstigit 2.000.

Tiden för säckinsamlingen varierar orter emellan. I södra Finland avslutas den vanligtvis kring midsommar medan den i Österbotten pågår fram till slutet av juli. Mer information finns på 4H:s hemsida.

Img 8185
Chatarina visar hur skyddshuvor packas för återvinning. 3-6 stycken ryms i en småsäck.

Till insamlingen mottas: 

- Yaras gödselsäckar (småsäckar och storsäckar) och skyddshuvor från gödselpallar
- Utsädesstorsäckar från: Hankkija, Lantmännen Agro, Lantmännen Feed, Raisioagro, Tilasiemen och Peltosiemen
- Hankkija fodersäckar

Till insamlingen mottas INTE:

- Säckar från andra tillverkare
- Sträckfilm eller plansilofilm för ensilage
- Olika plastdunkar
- Andra plaster och avfall

Hur göra?

- Småsäckar 25-40 kilo – Rulla ihop 49 säckar och skuffa in dem i den femtionde. Se till att de är torra.
- Storsäckar – Häll ut innehållet så inget gödsel finns kvar i dem, de kan klippas upp om det behövs. Bind ihop 5-20 säckar i lyftlänken. Bind med balsnöre. Använd inte silvertejp!
- Skyddshuvor – sätt 3-6 stycken på varann, rulla ihop och skuffa in i kortsidan av en småsäck. Behöver inte bindas.

Pris som betalas åt insamlaren:

- 0,028 euro/40 kg säck
- 0,012 euro/25 kg säck
- 0,17 euro/skyddshuva
- 0,17 euro/storsäck