Axxell 2
Examenshandledaren Ida Fredriksson och enhetschefen Tomas Björkroth är nöjda med tillvaron vid Axxell Brusaby. Samarbetet med näringslivet funkar, kursutbudet har breddats och nu kan de studerande efter examen fortsätta vidare vid Novia.
Jordbruk Skogsbruk Tema

Ökat samarbete öppnade
”gräddfil” till Novia

Nu kan studerande vid yrkesinstitutet Axxell fortsätta till yrkeshögskolan Novia utan något inträdesprov. Formellt går det till så att de, som en del av sina studier vid Axxell, avlägger minst 30 studiepoäng vid öppna yrkeshögskolan vid Novia. När de sedan fått sin examen vid Axxell kan de fortsätta studera vid Novia om de vill.

De första som i höstas använde denna så kallade Öppna YH-led var fyra husbyggarstuderande i Karis och två studerande vid skogsutbildningen i Brusaby. De studerade då tillsammans med första årets byggnads- och skogsbruksingenjörer vid Novia i Ekenäs.

Samma möjlighet finns också till exempel för de som studerar lantbruk vid Axxell. De kan studera med agrologerna vid Novia.

Examenshandledaren Ida Fredriksson säger att responsen från Novia varit mycket god angående de första gäststuderandena.

– De som kommer från Axxell har haft bra motivation. Det har inte märkts att de är yngre och kommer från andra stadiet. De kommer nu att fortsätta studera vid Novia. Hade den här möjligheten att ta examen på två nivåer funnits då jag själv studerade vid Brusaby hade jag använt den.

Fredriksson konstaterar att man ”vinner ett år”, eftersom man under det tredje Axxellårets höst studerar vid Novia. Sedan får man examen från Axxell och kan fortsätta studera vid Novia direkt på våren.

Tomas Björkroth, enhetschef vid Brusaby, är glad över samarbetet.

– Det här alternativet kommer att vara väldigt attraktivt när folk får upp ögonen för det. Tidigare har möjligheten funnits inom sjöfartsutbildningen, men nu kan vi erbjuda den i många utbildningar. Det är en jättemöjlighet både för Axxell och Novia.