Ya2
Erik Kortell-Sandvik från Karleby har börjat studera till skogsmaskinförare. Här ses han invid den flyttbil som YA har tagit i bruk för transport av tunga skogsmaskiner.
Tema

Ökat intresse för YA:s
jord- och skogsbruksutbildningar

Skogmaskinförarutbildningen är i popularitetstoppen just nu och även lantbruksutbildningarna har fått ett uppsving. Överlag satsar YA på att erbjuda breda och mångsidiga utbildningar inom grundexamen i lantbruk, skogsbruk och trädgård.

YA:s naturbruksutbildningar bjöd på ett varierat program i samband med att det arrangerades Öppet hus vid YA i Gamla Vasa den 4 februari.

I blickfånget på läroanstaltområdet fanns bland annat traktorer, grävmaskiner och andra tunga maskiner varav en del är nyanskaffningar. Mellan presentationerna och informationsflödet stektes plättar och grillades korv i olika hörn.

Anders Grannas, utbildningschef för Naturbruk vid YA, framhåller att intresset för yrkesakademins skogs- och lantbrukautbildningar generellt sett är starkt för närvarande.

– Skogsmaskinförarutbildningen hör till de populäraste utbildningsalternativen just nu. I höstas var antalet sökande från grundskolan rekordhögt med ett saldo på 22 ansökningar.

Grannas betonar bland annat vikten av att använda skogsmaskinsimulatorer i undervisningen. YA har använt simulatorer i cirka 20 år och uppdateringar av tekniken görs kontinuerligt. I år ska en ny skogsmaskinsimulator upphandlas.

– Det handlar om att lära sig att hantera stora och farliga maskiner. Innan det praktiska arbetet i skogen tar vid är det därför nödvändigt att inleda studierna på det virtuella planet samt att utföra lastnings- och lossningsövningar på skolområdet.

– Nytt för det här studieåret är också att YA.s skogsbruksutbildning har tagit i bruk en ny flyttbil för transport av tunga skogsmaskiner, tillägger Grannas.

– Drivningsläget brukar vara mest idealiskt i februari. Våra studerande har möjlighet att praktisera ute i terrängen både dag- och kvällstid, tillägger Grannas.

Ya1
Ambitionen är att naturbruksutbildningarna vid YA i Gamla Vasa ske ge studerandena bred kompetens och större möjligheter på arbetsmarknaden. Exempelvis kan utexaminerade jobba med jordbyggnad eller tunga maskiner, säger utbildningschefen Anders Grannas.

Skogsmaskinförarutbildningens mångsidighet lockar

Avsikten är att göra skogsutbildningarna, som även kan inkludera ett kompetensområde för skogsserviceproduktion med manuell avverkning, så breda som möjligt med entreprenad och företagande som ett viktigt inslag på schemat.

– Studerandena kan börja arbeta som entrepenörer eller som anställda på något företag. Vid sidan av själva skogsbranschen finns det också möjlighet att etablera sig inom jordbyggnadsbranschen eller verkstadsvärlden.

– YA samarbetar därtill med Yrkeshögskolan Novia. Det är inte ovanligt att våra studerande bygger på med skogsbruksingenjörsstudier i Raseborg, säger Grannas.

Erik Kortell-Sandvik från Såka, Karleby, studerar första året på YA:s skogsmaskinförarutbildning. Han säger att han har valt linjen på grund av dess allmänna mångsidighet och de goda arbetsmöjligheterna.

– Under det första studieåret är det mest teori som gäller. Manuell röjning med såg ingår i programmet. Först på trean blir det praktikperioder.

– Med simulatoranvändning får man förstås inte insikter i det verkliga arbetet. Men man lär sig i alla fall hantera spakar effektivt på det viset.

– Det har varit ganska roligt att ägna sig åt de här studierna. Själv siktar jag på att komma ut i arbetslivet så fort som möjligt och kanske starta något företag, säger Kortell-Sandvik.

Ya3
Skogsmaskinsimulatorer presenterades på YA:s Öppet hus-dag den 4 februari. Simulatorerna är ett viktigt undervisningsverktyg i skogsmaskinförarutbildningen.

Behöver inte ha eget lantbruk

Också grundexamen för lantbruk och exempelvis landsbygdsföretagarutbildningen vid YA fortsätter att intressera på fältet.

– Behovet av kunnig arbetskraft är påtagligt inom lantbruksvärlden. Utbildningarna har fått ett uppsving på senare tid.

– Många studerande som inte kommer från jordbrukarfamiljer söker sig till de här linjerna numera. Man behöver absolut inte nödvändigtvis ha ett eget lantbruk att utgå ifrån, säger Anders Grannas.

Grannas betonar att entreprenad, företagande och ekonomi är viktiga delområden inom dagens lantbruksutbildningar.

– En grävmaskin har anskaffats nyligen här på YA och sedan tidigare finns det tillgång till en grävmaskinsimulator. Tanken är att studerandena ska kunna erhålla kompetens för att jobba med jordbyggnad och tunga maskiner.

– Exempelvis planerar en av våra studerande att åka till Kiruna för att arbeta med dumperkörning, säger Grannas.

– YA idkar samarbetar med Yrkeshögskolan Novia och det är möjligt att fortsätta med agrologstudier i Raseborg eller varför inte agronomstudier på universitetsnivå, tillägger Grannas.

Grundexamen för trädgårdsmästare är en annan populär YA-utbildning. Inom trädgårdsbranschen kan man välja mellan tre kompetensområden: blomster och trädgårdshandel, trädgårdsproduktion och grönhandel.

– Man kan söka till utbildningen direkt efter grundskolan. För närvarande är största delen av studerandena vuxna studerande. Utbildningen är uppbyggd i nära samarbete med arbetslivet, säger Anders Grannas.