Jordbruk Marknad

Nytt betningsmedel för
oljeväxter och sockerbeta
fick undantagstillstånd

Ett nytt betningsmedel för våroljeväxter och sockerbeta har beviljats undantagstillstånd av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Buteo Start FS 480 är en ny betningsprodukt med flupyridifuron som aktiv substans.

Tukes beviljade undantagstillstånd för produkten eftersom den ännu inte har registrerats i växtskyddsmedelsregistret. Inför nästa odlingssäsong beviljade Tukes inte längre undantagstillstånd för användning av neonikotinoider för betning av oljeväxtfrön, men sockerbetor betade med neonikotinoider får ännu sättas nästa år.

Enligt Tukes utsätts inte pollinerare för neonikotinoider på samma sätt vid betning av sockerbeta, eftersom växten är tvåårig och inte blommar före skörd.

Tukes påpekar att det i Finland är så gott som omöjligt att odla våroljeväxter utan effektivt betningsmedel, eftersom jordlopporna förstör plantorna. Undantagstillståndet möjliggör produktion av inhemska oljeväxter och växtoljor samt säkerställer tillgången på inhemska proteingrödor.

Från Viljelijän Avena Berner är man nöjd över beslutet. Företaget hoppas att beslutet uppmuntrar odlare att hålla kvar oljeväxter i odlingsplanen eller införa dem som nya odlingsväxter.

– Vi vill köpa inhemsk rybs och raps direkt från finländska odlare, säger Antti Snellman, VD för Avena Nordic Grain i ett pressmeddelande.

Det nya betningsmedlet har testats i odlarförsök 2017-2018 med Tukes lov. Effekten har varit god och på samma nivå som hos tidigare betningsmedel.